Cilt bakımında retinol ve retinal kullanımı

Cilt bakım rutinlerinde ve dermokozmetik ürünlerin kullanımında sıklıkla duyulan iki kavram “retinol ve retinal”… Cilt üzerinde etkili rol oynayan bu iki kavram, çoğu zaman tam anlaşılamıyor ya da çoğu zaman birbirine karıştırılıyor. Bu yazımızda, retinoid’lerin cilt bakımında hangi amaçla kullanıldığını, cilde nasıl etkileri olduğunu ve aralarındaki farkları ele aldık.

Ciltteki kolajen, nem ve elastikiyet yaş almayla birlikte azalır. Ayrıca güneşten gelen zararlı UV ışınları, düzensiz uyku, yetersiz beslenme ve stres gibi nedenler de cildin çok daha hızlı yaşlanmasına neden olur.

Estetik yaptırmak yerine doğal ve kaliteli yaş almak isteyenler ise cilt bakımında yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerine yöneliyor. Yaşlanma karşıtı içeriklerden biri olan retinoid’ler de anti-aging ürünlerde sıklıkla kullanılıyor.

Temelde hepsi birer retinoid formülü olan “retinoik asit, retinal ve retinol”, esasen A vitaminin birer versiyonu. Bu içeriklere sahip ürünler ciltteki yaşlanmayı geciktiriyor, cilt bariyerini güçlendiriyor ve cildin yenilenme sürecini hızlandırıyor.

Retinal nedir?

A vitaminin üç farklı formu olan “retinal”, retinoik asitten sonraki en güçlü form ve yaşlanmayı geciktiren en önemli bileşendir. En güçlü cilt bakım içeriği olan retinal, retinoik asit formuna dönüştüğü için ciltte kısa sürede büyük etkiler yaratır.

Retinal serumların içerisinde ise bu güçlü bileşen yer alır. Bununla birlikte, retinolden 11 kat daha hızlı bir molekül olan retinal, gece onarım döngüsünde cildin kendisini yenilemesine yardımcı olur, ciltte daha aydınlık ve homojen bir görünüm ortaya çıkarır. Aynı zamanda ciltteki ince çizgi görünümün azalmasına yardımcı olur.

Retinol nedir?

Retinol, A vitamini türü olmakla birlikte, yağda çözünebilir nitelikte bir bileşendir. Vücuttaki birçok sistemin normal işleyişi açısından önemli olan retinol, retinal gibi yaşlanma belirtileriyle savaşır. 20’li yaşlardan itibaren kullanılabilen retinol, kuru cilt görünümünü gidermekle birlikte, 30’lu yaşların başında yaşlanma karşıtı bakım için kullanılır. Cilt bakımında retinol nemlendirici kremlerin içerisinde bulunur.

Retinal ve retinol arasındaki fark nedir?

Retinoid’lerin bir çeşidi olan retinal ve retinol, birçok cilt problemini ortadan kaldırmayı hedefler. Her cildin ihtiyacı ve problemi farklı olduğu için aynı ürün kullanılamaz. Özellikle yaş almayla birlikte ortaya çıkan çizgi, kırışıklık ve leke problemlerinde hangi ürünü kullanacağınıza doğru karar vermeniz gerekir. Hem retinal hem de retinoik asit, diğer A vitaminlerinden 500 kat daha aktif olduğu için tercih edilir.

Retinol ve retinalin arasındaki en büyük fark; retinolün molekül yapısı gereği retinalden daha ağır çalışması. Cilt bakımında retinaller etkisini retinole göre daha çabuk gösterir. Retinol, hassas ve alerjiye dönük ciltlerde kuruluk ya da kızarıklık yapabilir.

Antioksidan etkileri olan retinal, cildi hızla aydınlatır, yağ-sebum dengesini düzenler, kolajen üretimini destekler ve cilt tonunu eşitler. Retinalin en büyük artılarından biri cildi tahriş etmemesi. Öyle ki, yaz aylarında bile rahatlıkla kullanılabilir ve en hassas ciltlerde bile maksimum konfor sağlar. Yani retinolden çok daha fazla aktif rolü vardır.

Ancak hangi retinoid türünü kullanıyor olursanız olun, sonrasında mutlaka güneş koruyucu kullanmanız gerektiğini hatırlatalım.

Retinoid türevleri nasıl kullanılmalı?

  • Retinoid içerikli ürünleri daha iyi sonuç alabilmek için gece rutininize dahil edin.
  • Retonidleri düzenli bir şekilde haftada 1 ya da 2 defa kullanın.
  • İçeriklerin cildinize uygun olup olmadığı test etmek için daha düşük konsantrasyonlu bir ürünle başlayın.
  • Retinoid içerikli ürünleri kullanırken güneş koruyucunuzu da mutlaka kullanın.

( Kapak Karesi: @shaninamshaik )

İlgili Makaleler