​Farklı Pilates Türlerinin Vücudumuza Etkisi

Pilates, kendi içinde çeşitlere ayrılan ve kısa sürede hızlı fayda sağlayan bir egzersizdir. Pilatesin türlerine göre etkisi de değişmektedir. Pilates yapmak sadece vücut sağlığı açısından değil aynı zamanda zihin ve ruh sağlığı açısından da oldukça olumlu sonuçlar yaratır. 

Farklı Pilates Türleri ve Vücuda Etkileri!


Sporu hayatının içine alan her birey, zamanla hangi sporun kendisi için daha iyi fayda sağladığını, kendisini o sporu yaparken daha iyi hissettiğini anlayabiliyor. Bunu anlamak için ilk olarak farklı sporları denemek gerekiyor. Pilates de türleri ile bu farklılaşmada yer alıyor. Spor salonlarında ağırlık, kardiyo gibi aletler yardımıyla yapılan egzersizlerin oldukça faydası var ancak bu egzersizi yapmaktan pek keyif almayanlar, başka egzersiz arayışlarına girişiyorlar. Pilates de bu alternatiflerden biri.

Türlerine göre faydaları da çeşitlenen pilatese yakından bakalım:

Matwork

Genel olarak evde sık tercih edilen matwork türü, sadece pilates matı dediğimiz minder üzerinde uygulanabilen, pilatesin en yaygın yapılanıdırBir eğitmenle ve grupla da yapılabilen matwork, doğru adımları öğrendiğinde ve uyguladığında, kendi kendinize yapabileceğiniz bir pilates türü. Matwork pilateste temel amaç, yaylı bir sisteme gerek duymadan kasları çalıştırmak ve kasları güçlendirmektir.

Pilates Topu, Pilates Bandı, Pilates Çemberi İle Yapılan Pilates

Pilates topu, pilates bandı, pilates çemberi gibi aletlerle yapılan pilates çeşidi de çok yaygın olarak yapılmaktadır. Pilates topu ile yapılan hareketler, bel ve sırt bölgesindeki kasların çalışmasını ve güçlenmesini sağlar. Pilates topu ile yapacağınız egzersiz ile birlikte bel ve sırt ağrılarınız azalır, kas kütleniz artar. Fıtık ve kemik erimesi hastalıklarının tedavisinde de pilates egzersizleri tavsiye edilir. Pilates, pelvis bölgesinin güçlenmesini sağladığı için, rahat bir hamilelik süreci ve doğum sonrası güzel bir forma kavuşmak için hamile kadınlara da tavsiye edilir.

Aletli Pilates

Reformer pilates olarak da bilinen aletli pilates, daha çok pilates stüdyolarında karşılaşılan bir türdür. Tedavi amaçlı olarak, rehabilitasyon ve fizik tedavide kullanılmak için geliştirilen bu türün oldukça olumlu etkileri bulunur.
Reformer, Aletli Pilates’in vücuda faydaları şöyle sıralanabilir:

Doğru Nefes Almanızı Sağlar

Reformer pilatesle yapılan egzersiz doğru nefes almamızı sağlayan diyafram nefesine vücudu alıştırır. Pilates egzersizlerinde tam nefes tekniği uygulanır. Bu sayede karbondioksit vücuttan atılır ve beyne bol oksijen iletilmiş olur. 

Vücut Duruşunu Düzeltir

Aletli pilates, vücuda form kazandırır ve duruş bozukluklarını giderir.Vücut pilates sayesinde dik bir omurga yapısı kazanır. Omurga odaklı bir egzersiz olan pilates, omurgadaki eğrilikleri düzeltmede hayat kurtarıcıdır.

Denge ve Esneklik Sağlar

Reformer pilatesin bir diğer önemli faydası da vücuda kas dengesi vermesi olarak bilinir. Pilates ile yapılan denge hareketleri ile oldukça sağlıklı bir iskelet yapısı ve kas şekli kazanmanı elde edilir. Vücudun kolay esneyebilmesi ile beraber uzun kaslara sahip olabilir ve olası zedelenmelere karşı dirençli bir yapıya kavuşulur.

Tedavileri Destekler

Egzersiz tercihimiz, anatomimize ve spor yapmadaki amacımıza göre farklılık gösterir. Vücudumuz her sporu yapmaya uygun olmayabilir. Pilates ise, çok çeşitli faydaları bir arada barındıran bir egzersiz olduğu için çoğu tedavide destekleyici olarak yardıma koşar.

İlgili Makaleler