En İyi 10’u! Marc Newson

 Voronoi mermer raf, Newson’un geleneksel bir malzemeyi nasıl gelenek dışı kullandığına dair güzel bir örnek. Rus Matematikçi George Voronoi’nin diyagramlarından ilham alınarak tasarlanan bu raf, beyaz Carrara mermerinden yapılmış.

‘Voronoi’ raf, 2007 Gagosian Gallery New York.

 Marc Newson’un fütüristik yaklaşımı ve esprili dili objelere yansıyor. Tıpkı Magis için 1998’de tasarladığı bu kapı tutacağı gibi. Ürünün bir özelliği kapaklı bölümünden su veya kum ile doldurulabiliyor olması.

‘Rock’ kapı tutacağı, magisdesign.com

Ruckstuhl; ruckstuhl.com

 Qantas Havayolları için fincan, demlik, çatak-kaşık setinden oluşan servis seti, Newson’un modern yorumu ile ikonik bir tasarım parçası haline dönüşüyor.

A380 Inflight Equipment servis seti,  qantas.com.au

 Alüminyum fiberglasdan yapılmış 1986 tarihli ‘Lockheed Lounge’ isimli koltuk, Marc Newson’un en karakteristik tasarımı. Newson’un ülkesi Avusturalya ve sörf sporuna olan tutkusu yansıttığı bu koltuk aynı zamanda uzay ve bilime de gönderme yapıyor.

‘Lockheed Lounge’ koltuk, design-museum.de

 Tamamı mermer bu masa zarif kesimi ve modern duruşu ile çağının çok ötesinde bir tasarım olarak kabul ediliyor. 2007’de Gagosian Galeri’de ilk kez sergilenmiş.

 ‘Lathed’ masa, gagosian.com

 Fiberglas gövdesi, cilalanmış alüminyum arka ayağı ile bir dişi andıran bu sandalyeyi Cappellini markası için 1993’te tasarlamış. Sandalyenin yedi farklı renk seçeneği var.
‘Felt’ sandalye, cappellini.it

 Dom Perignon için tasarlanan ‘Champagne Coffret Magnum’ buz kovası, dışarıdan bakıldığında büyük bir şampanya şişesi gibi dursa da, aslında şişeyi ve buzu içinde saklayan bir ürün olarak tasarlanmış. Bu ürün 2006’da limitli sayıda üretilmiş.

‘Champagne Coffret Magnum’ buz kovası, domperignon.com

 İtalyan Magis için tasarlanan ‘Dish Doctor’ adlı bulaşıklık, modern mutfaklar için fonksiyonel ve alandan tasarruf eden yapısı ile uzun süre markanın ürün gamında yer aldı. Newson’ın renkli ve eğlenceli ürünlerinden biri.

 ‘Dish Doctor’ Bulaşıklık, Magis, magisdesign.com

Jenerasyonu içinde en etkileyici ve ilham verici tasarımcılardan kabul edilen Marc Newson, Avusturalya Sidney doğumlu. Farklı disiplinlerde ürün tasarlayarak ikonik parçalara imza Newson, Tokyo, Paris ve Londra da yaşamış. Endüstriyel ve ticari ürün tasarımı dışında sanatsal işler de üretiyor.

 90’lı yıllarda Londra’da fütüristik dekoru ile tasarımcıya ilham veren  restoranla aynı adı taşıyan  ‘Coast’ adlı bu sandalyeyi  İtalyan markası Magis için tasarlanmış. İlk versiyonunda ahşap ve plastik bir arada kullanılan sandalye, 2002’de tamamı plastik olarak yeniden tasarlanmış.
‘Coast’ sandalye, magisdesign.com

 ‘Diode’ aydınlatma 2003’te Corian markası için tasarlanmış.  Newson’un aydınlatma olarak tasarladığı nadir parçalardan olan bu model, dokunmatik birer heykel gibi düşünülmüş.

‘Diode’ aydınlatma, pfeiffer-germany.de

İlgili Makaleler