Sanatçıların Renk Hakkındaki Düşünceleri

Nerede? Karaköy’de

Renk Üzerine Ne Dedi? “Hayatımda renkler her zaman  önemli bir yere sahip oldular, yaptığım işe de ilham verdiler. Hatta en bilinen şarkılarımızdan birinin de adı ‘Renklerin İçinden’dir. Günlük yaşamımda siyah giyen biriyim, evimde ise pastel renkler hakim. Resim yapan annemin renklerle olan iyi ilişkimde etkisi olduğunu düşünüyorum. Renkli ortamlarda kendimi daha huzurlu, keyifli ve enerjik hissediyorum. Her şarkının da bir rengi var bana göre. Örneğin üç yıl önce çıkardığım solo albümdeki her bir şarkı için ressam arkadaşım Melis Binay’a çizimler yaptırmak aklıma gelmişti. Yaşadığımız şu dönemde hepimizin hayatında daha çok renge ihtiyaç var. Renkler insanın içini açıyor. Yolda yürürken gördüğüm ve yüzümü gülümseten bu grafiti gibi…”

Nerede? Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’ndeki atölyesinde.

Renk Üzerine Ne Dedi? “Heykellerimin önemli bir parçasıdır renk. Üretirken meydana çıkan kavramlarla renkleri belirlerim. Sanat pratiğimde kullandığım renkleri kendime mal ederim. Renk seçimlerim asla tesadüfi olmaz. Renklerle çalışırken kavramlar önceden gelmiyor, sürecin sonunda ortaya çıkıyor. Son çalışmalarımda kullandığım renklerin  umudu ve maneviyatı temsil ettiğini düşünüyorum. Bu işlerimde bakış açısına göre değişim gösteren renkler kullandım. Parlayan ve ışık alan renkleri çok severim. Örneğin kırmızı kendimle özleştirdiğim bir renk olarak çok önemlidir ve tüm işlerimde karşınıza çıkar.”

Sanatın farklı kollarından dört renkli ve başarılı isim, renklerin onların dünyasına nasıl yansıma yaptığını ifade ediyor. Hem de en renkli buldukları köşelerde. 

Siz de bu başarılı isimlerin düşüncelerini merak ediyorsanız tıklamaya devam edin!

Nerede? Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’ndeki ev-atölyesinde.

Renk Üzerine Ne Dedi? “Rengin resim yapma ediminin başladığı bütün dönemler için uygulanabilir bir anlamı farklı olmuştur. Resim anlam ve cisimleşmeyse, renk buradaki kuvvetlerin parçası olarak karşımıza çıkar. Bizde bir duyumsama ve titreşim yaratır. Zamanı; kendimizde duyulur kılarak renk ile olguları kaybederiz, rengimizi dil düzeyine getirir, şeyleri görünür kılarız. Renkleri dışsal  değil, içsel özelliklerinde ararım. Duygularını izleyen her sanatçı doğru rengin nasıl da aniden aklına geldiğini bilir. Sonuçta renk iki ton arasındaki dengedir. ‘Güçlü renk’ kavramı esas itibariyle görecelidir, komşuluğa göre değişir. İlham almak ise farkındalık gerektirdiğinden her şey, sıradan ya da değil bunun içindedir.”
 

Nerede? Karaköy’de

Renk Üzerine Ne Dedi? “Renk, ruh ise yaşam ve müzik de onun tuvali diyebilirim. Ruhundan yansıyan renkler kişinin yaşamında, sahip olduğu hünerlerde etkili olabilir. Ben de şarkıcı olarak kendimi sesim, bestelerim ve yorumum ile ruhumdan yansıyan farklı renklerimle ifade ediyorum. Bir ressamın sanatında farklı disiplinlerden etkilenmesi gibi ben de temsil ettiğim farklı müzik türlerini kendi üslubumca harmanlıyorum. Sanatımı da bu grafitinin bana hissettirdiği gibi özetleyebilirim… Dinamik, nefes alan, yaşayan ve yoğun. Benim grafitim ve mottom “kalpten nefes alarak sanatını yaşatmak.”

İlgili Makaleler