Söz Renkte

BAHAR KONGEL FRANSEZ
Blank-mag dergisinin kurucusu Bahar Kongel Fransez aynı zamanda bir stil yaratıcısı. “Renkler işimde sevdiğim oyuncaklarım. Moda çekimlerinde, kıyafetten çok hangi renk skalasını kullanacağımı düşünerek işe başlarım. Bazen gökyüzünde oluşan renklerden veya karşıma çıkan bir çiçekteki degradelerden oluşan renkler bana inanılmaz fikirler verebilir. Sarı ve tonları enerji, kırmızı mutlu, beyaz özgür, mavi ise yaz duygusu çağrıştırır bana. Bu renkleri ve grafikleri birarada kullanıyorum. Dekorasyonda tercihim doğayı hatırlatan renkler. Uçuk maviler, yeşiller, beyaz ve ahşap malzeme her zaman en iyi seçenekler… Evde gri tonlarının minimal tarzda kullanılmasını da doğru bulmuyorum. Ofis veya bir mağazadaymışım hissi veriyor,” diyor Fransez.

“70’leri hatırlattığı için çok sevdiğim George Nelson Turbine saat. Bizim bu tasarımı çok sevdiğimizi bilen arkadaşımız Lian’ın ev hediyesi. Onun için daha da değerli.”

“Etnik objelere karşı takıntım var. Desenler ve renk kullanımları ile beni hep çekiyorlar. Afrika esintili bu tabağı Beymen Home’dan almıştım.”

“Prada’nın Cadillac’tan esinlenerek yarattığı ikonik koleksiyona ait giymeye kıyamadığım stilettolar. Uçuk mavi ve sarı Cadillac arabanın dış rengi ve iç döşemelerini temsil ediyormuş.”

“Sarıya eskiden mesafeliydim. Ama doğru tonu bulunca insanı mutlu eden, sıcak ve samimi bir renk aslında. IKEA sandalyenin üzerinde baharda sarı laleler olan bir vazo veya kışın beyaz orkideler durur.”

CEYLAN ATINÇ
Dokuz yıldır profesyonel olarak moda editörlüğü ve styling yapan Ceylan Atınç, beş yıldır İstanbul Moda Akademisi’nde styling eğitmeni. “Öğrencilerime üç yıl önce ‘Renk Tekerleği’ni öğretirdim. Sıcak renkler, soğuk renkler, birbiriyle uyumlu ve uyumsuz renkler diye… Son iki yıldır bu teknik konuyu tamamen değiştirerek anlatıyorum. Çünkü eskisi gibi pembe ile kırmızı uymaz, kahverengi ile siyah asla giyilmez kuralları kalmadı. Bordo ve siyah vazgeçilmez renklerim, asker yeşili ve lacivert diğer favorilerim. Bu durum dekorasyondaki seçimlerim için de böyle,” diye belirtiyor Atınç.

ECE CANDAN
İstanbul’Entourage ajansının kurucu ortağı Ece Candan, kreatif işler yapan, konsept ve içerik üreten bir isim. “Mavi, beyaz ve siyah en sevdiğim üç renk. Aslında benim için siyah ve beyaz hem aynı, hem de çok ayrı. Bir nevi Ying Yang. Mavi ise özgürlük demek ve bana göre hayattaki en önemli zenginlik özgürlük. Beyaz, siyah, bordo, lacivert, gri ve son zamanlarda kırmızıyı da sıkça kullanır oldum. Renkli, dekoratif objeleri seviyorsanız, mobilyalarınızda desen kullanımından kaçınarak gözü yormamanız gerektiğine inanıyorum. Ayrıca beyaz tenli iseniz kırmızı ve yeşil birkaç parça muhakkak gardırobunuzda olmalı derim,” diye belirtiyor Candan.

“Sakız, misk otu, oud ve baharat kokuları favorim. Evde bunu hissetmek için daima Molton Brown’un mumları yanar. ‘Küçük Prens’le ise bir gün Paris’de Le Marais’de karşılaştım ve çalışma masamın nadide parçası oldu.”

“Bu küçük atlıkarınca Galatasaray Otoparkı’nın yanındaki kitapçıdan. Bir yaz akşamı yemeğe giderken gözüme takılmıştı ve arkadaşım da bana sürpriz yapıp almıştı. Minik ışıkları ile akşamları salonuma renk katar.”

“Eşimle Simi’de küçük bir mağazadan aldığım bu dekoratif seramik kaseleri çok severim. Beyaz lake sehpama güzel renk katarlar.”

“Nesrin Bal’ın Türker Art’dan aldığım bu yağlıboya tablosu gri salon duvarıma sıcak enerji katar ve içindeki turkuaz renklerle çok sevdiğim yaz mevsimini bana hatırlatır.”

NAZ DİPÇİN MİTRANİ
Dokuz yıl önce Instyle Dergisi’nde başladığı moda kariyerini freelance stylistlik ve marka danışmanlığı yaparak sürdüren Mitrani renklerin üzerinde ve evinde çok önemli yere sahip olduğunu belirtiyor. “Favori rengim turuncu ve mordur. Siyah giydiğimde bir çok kadının aksine kendimi o kadar da iyi hissetmem. Evim de çok renklidir. Örneğin salonum için seçtiğim kanepenin mor kumaşı için epey mağaza gezdim. Özellikle neon renkleri çok kullanırım. Aynı grup renkleri karıştırmayı tercih ederim. Bordo, kırmızı ve pembe gibi… Mor, mavi ve yeşili bir arada görmek de hoşuma gider. Renk kullanım konusunda cesur hareket eder birbirine yakıştı, yakışmadı gibi kaygılar hiç duymam,” diye belirtiyor Mitrani.

Yaz tüm canlı renkleri ile kapıdan girdi bile. Biz de renkli işleri ve kişilikleri ile öne çıkan konusunda uzman dört moda editörünün evlerine konuk olalım, renklerin hayatlarındaki yerini soralım dedik. Tabii evlerine renk katan aksesuarları ile…
 

İlgili Makaleler