Zen Kuralları

Bir zamanlar yaşlı hippie’lerin pratiği olarak düşünülen meditasyon giderek popüler bir hale geliyor. Ama tüm o derin nefes almalar ve mantra çalışması gerçekten de hayatınızı değiştirecek mi? Amy Synnott farkındalık evrimini keşfediyor.

Nisan ayında bir Çarşamba gecesi saat sadece 7 ve New York’taki Soho Sinagogu tıklım tıklım dolu. Mağaraya benzeyen ibadethaneyi 300’den fazla mum aydınlatıyor ve mumların gölgeleri tuğla ve taş duvarlarda dans ederken havada new age müziği yankılanıyor. Yerde 50 civarı iyi giyimli profesyonel minderlerin üzerinde bağdaş kurmuş oturuyorlar. Geride kalanlar yerlerini alırken müzik duruyor ve eski teknoloji girişimcisi ve pop up meditasyon uygulaması Path’in kurucusu Dina Kaplan kalabalığa sesleniyor. “Burada olduğunuz için çok mutluyum. Bu gece sizle beyniniz için kapsamlı bir egzersiz yapacağız.” 45 dakikalık meditasyon dersinin içeriğini anlatmaya başladığı sırada (biraz farkındalık, biraz mantra çalışması ve son olarak uygulamalar) minderimde huzursuzca kıpırdanıyorum. Odadaki birçok insanın aksine yoga yapmıyorum, yani esnekliğim sınırlı (iç sükunetimden bahsetmiyorum bile). Etrafımdaki herkes senkronize bir şekilde, enerjiyi arttırmak ve zihni odaklamak için yapılan bir nefes alma tekniği olan burundan hızla nefes alıp vermeye başladığında, ben gülmemek için kendimi zor tutuyorum.

Açık olayım: Başka kimse gülmüyor. Ne yanımda zihnini boşaltan 40’lı yaşlardaki kurumsal vasi Trey, ne onun arkasında lotus pozisyonunu almış.

28 yaşındaki sarışın fotoğrafçı Skylar. Hayır, bu karizmatik New Yorklular meditasyon işini ciddiye alıyorlar ve onlar hakkında normal görünmeyen hiçbir şey yok. “Hippie’lere özgü bir şey değil,” diyor meditasyon yapmadığı sırada Fendi’nin perakende eğitim yöneticisi olan 36 yaşındaki Nicole Thomas. Path’e haftada en az bir kere gelmeye çalışıyor ki bu 2011’de Endonezya’da 10 gününü sessiz meditasyon inzivası yaparak geçirmiş Kaplan’ın tam da istediği şey: “Hayattaki amacım meditasyonu her çeşit insan için daha ulaşılabilir hale getirmek. Meditasyonu eski bene, yani teknoloji şirketi yöneten kıza daha çekici hale getirmek istedim. Pembe yastıklar ve tütsülerle dolu garip bir mekan oluşturmak istemedim. İnsanların gelmekten keyif alacakları bir ortam oluşturdum.” Ülkenin öbür tarafında, eski bir magazin editörü olan Suze Yalof Schwartz’ın benzer bir fikri vardı.  

Shwartz 2014’te Los Angeles’ta meditasyonun SoulCycle’ı olarak tanımladığı Unplug Meditasyon’u açtı. Schwartz’ın, artist James Turell’in New York, Guggenheim Müzesi’ndeki Aten Reign ışık sistemini çağrıştıran yatıştırıcı mor tonlarıyla boyanmış beyaz stüdyosuna stresli anneler ve girişimciler öğle arası hızlı bir spiritüel yükleme yapmak için geliyor. “İnsanların cennete giriş yapıyor gibi hissetmelerini sağlamak için tasarladık,” diyor internet sitesinin ana sayfasında şöyle bir yazı olan Yalof Schwartz: “Meditasyon mutluluk artmasına, stres azalmasına, anksiyetenin hafiflemesine, artan odaklanmaya, daha yüksek test puanlarına, daha iyi bir sağlığa ve iç huzura sebep olabilir.” Bu biraz abartı görünüyor olabilir ama çok miktarda araştırma bu tanımlamayı açıkça destekliyor. Çalışmalar meditasyonun, özellikle de farkındalık meditasyonunun, kortizol seviyelerini azaltmaya, kan basıncını düşürmeye, uykusuzluk ile savaşmaya ve depresyonla mücadele etmeye yardımcı olurken üretkenliği ve bağışıklığı arttırabileceğini gösteriyor. Bilim adamları nörolojideki gelişmelerle birlikte bunun neden işe yaradığını anlamaya başlıyorlar: “Kendinizi şimdiki zamanın daha farkında olma konusunda eğiterek, düşüncelerinizin yargı ya da bağlılık olmadan kafanızda belirmesine izin vererek beyninizin strese daha az duyarlı olmasını gerçekten sağlayabilirsiniz,” diyor Natural Meditation: A Guide to Effortless Meditative Practice’in yazarı Dean Sluyter. 50 Cent’ten Jennifer Aniston’a herkesin buna bayılmasına şaşırmamalı.

Tabi ki birçok insan 7/24 medyaya erişebildiğimiz bu çağda bir süre sessizce oturup görünürde hiçbir şey yapmama fikrini ürkütücü buluyor. “İnsanların meditasyon yapmanın ne kadar zor olduğuna dair önyargıları var,” diyor Sluyter. “Rahatsız edici olduğunu, mükemmel bir yere ihtiyaçları olduğunu ve belirli bir süre boyunca yapmaları gerektiğini düşünüyorlar. Ama gerçek şu ki meditasyon her zaman, her yerde yapabileceğiniz bir şey. Ve de kolay olmalı.” Meditasyonun birçok farklı çeşidi olduğu için Sluyter’dan benim gibi deneyimsiz insanların basit bir farkındalık rutinine başlamasına yardım edecek birkaç basit tüyo vermesini istedik. Bunu anda yaşamanın kılavuzu olarak düşünün:
 

1 Temelleri Anlayın: Budist geleneklerine göre farkındalık en iyi şekilde şimdiki zamanın aşırı (ama önyargısız) bilinci olarak tanımlanabilir. Çoğumuz geçmişe takılarak, gelecek hakkında endişelenerek veya şimdiye refleks olarak (sıklıkla istemsiz olarak) tepki vererek çok fazla zaman harcarız. Tipik aşırı stresli bir beyni akıntıya karşı yüzen bir somon olarak hayal edin. Sonra ona sırt üstü dönerek bir süre suda süzülmeyi denemesini söylediğinizi düşünün. Şimdi o somona bir margarita uzatın. Farkındalık günün her saati erişebileceğiniz bir happy hour gibi sizi asla akşamdan kalma bir halde bırakmıyor.

Koltuk
aha az esnek olanlarımız için bir bank, kalçaları yaymadan minderle aynı sırt dikleştirme görevini yapar.
Ronin meditasyon minderi, Zen Posture, 129 Dolar; etsy.com.

2 Pozisyona girmeyi bırakın. Eğer çok esnekseniz ve lotus pozisyonunu rahat buluyorsanız o şekilde devam edin. Ama her meditasyon yaptığınızda poponuzun ağrıması gerekmiyor. Sluyter nereye, ne şekilde, nasıl isterseniz oturun diyor. “Kimse size mükemmel bir yogi gibi göründüğünüz için puan vermeyecek.” 

3 Bir süreliğine herhangi bir şeye odaklanın. Uygulamanıza ilk başladığınızda dikkatinizi vereceğiniz bir şey olması faydalı olur: Nefesiniz, bir eşya, bir sesin tekrarı (ya da mantra). Ama ne olması gerektiğine çok kapılmayın. “Bunlar basit birer meditasyonun aşaması,” diyor Sluyter. Düzeninize alıştığınızda bunlara ihtiyacınız olmayacak, sadece oturabileceksiniz.”

Tibet Şarkı Kasesi
Göze hitap eden bir eşya gibi ses de sürekli çalışan bir zihni sakinleştirmeye yardım edebilir. Sadece kaseye vurun, gözlerinizi kapatın ve iyi hislerin sizi sarmasına izin verin.
Lenox Singing Bowl I, Donna Karan, 100 dolar; lenox.com.

4 Küçük anları yakalayın. Bu günlük bir pratik oluşturmak için harika bir fikir. Ama hepimiz her sabah 20 ya da 40 dakikamızı bir yastığın üstünde oturarak geçiremiyoruz. Bu yüzden yaratıcı olun: Kırmızı ışıktayken harcadığınız zamana öfkelenmek yerine birkaç uzun, derin nefes alın ve hiçbir şey düşünmemeye çalışın. Konu meditasyon yapmaya geldiğinde “Günde birkaç dakika bile olsa süreklilik zaman miktarından daha önemli,” diyor Sluyter. 


5 Bu kadar yargılayıcı olmayı bırakın. Orada oturuyorsunuz, hiçbir şey düşünmemeye çalışıyorsunuz ve aklınız bir anda patronunuzdan dün gece gelen maile gidiyor. Kötü hissetmeyin, bu herkese oluyor. İşin sırrı o tavşan deliğine dalmak yerine kenarından kayarak geçmek ve dikkatinizi nazikçe meditasyona geri vermek. Aklınız, siz çıldırmadığınız sürece kendi kendini yatıştırıyor. “Ne hissediyor olursanız olun, bunlar sadece geçici şeyler,” diyor Sluyter.

Koku
Paçuli esansı 1968’lerde kaldı. Onun yerine neden incir yaprağı ve sardunya gibi güçlü aromaları koklamıyorsunuz? Jo Malone
Red Roses Diff user, 202 TL; (0212) 290 38 77.

6 Ruh halinizi göz ardı edin. Meditasyon yapmak için fazla stresli olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Ya da ona ihtiyacınız olmadığını düşünecek kadar mutlu? Son dakika: Meditasyon herkes için iyi, bu yüzden margaritanın (suçluluk yok) tadını çıkarın.

Odak Noktası Eşya
Kristallerin iyileştirici özelliklerine inanmıyorsanız bile dikkatinizi hafifçe bu göz alıcı hazineye odaklamanız zihninizi sakinleştirmeye yardımcı olabilir.
Büyük selestit taşı, Roost, 350 Dolar; gervisdesign.com.

Kolayca Meditasyon Yapın

10 saatlik yoğun bir meditasyon kursuna para savurmaya hazır değil misiniz? İşte spiritüel havayı sağlamanın üç basit yolu.
 
Katılın
Zen ilginizin sosyal fırsatlar ve aynı zamanda çevre de sağlamasını istiyorsanız Cihangir Yoga’da bir meditasyon kursu alın. Böylece daha hızlı ilerleyebilirsiniz.
cihangiryoga.com

Dinleyin
Bu uygulamayı indirin, kulaklıklarınızı takın ve uygulamadaki spiritüel rehberin size eşlik etmesine izin verin.
Headspace uygulaması, ücretsiz; itunes’da.

Okuyun
Osho bu kitapta temel kuralları ve uygulamaları kavradıktan sonra meditasyonun ne kadar kolay olabildiğini gösteriyor.
Meditasyon, Osho/ Omega, 24 TL; pandora.com.tr.

İlgili Makaleler