Benlik Saygısını Artırmak İçin Altı İpucu

Kim olduğunuzu bulmanız gerekir. Bunu, en önemli ve ilk atılması gereken adım olarak görebilirsiniz. “Ben kimim?” sorusuna cevap bulmaya çalışın.

İkili ilişkilerinizde sorun yaşıyorsanız, yeterince konuşmuyor olabilirsiniz. Bu sorunları azaltmak adına partnerinizle konuşmayı deneyin; hem bu durum terkedilme korkusunu da hafifletebilir.

Sizin için gerçekten neyin önemli olduğunu bulmalısınız. Düşük benlik saygısı olan kişiler en çok bu konuda sorun yaşayabiliyor. Kendinize, “benim için gerçekten önemli olan nedir?” sorusunu sorun. Bu soruyu cevaplarken ailenizi, işinizi, arkadaşlarınızı veya partnerinizi bir kenara bırakmanız gerekiyor. Çünkü sizin için doğru olanı ancak bu şekilde bulabilirsiniz. Onlar tabii ki de hayatın önemli parçalarından ama unutmayın ki siz daha önemlisiniz.

Kötü alışkanlıkların üstesinden gelebilmek için farkındalığınızın gelişmiş olması gerekir. Kendinizi bir fanus içine soktuysanız, oradan hemen çıkmalısınız. Kendinizi yargılamak yerine, neden bu şekilde davrandığınızı anlamanız gerekir; derinlerde muhakkak bir şeyler bulacaksınız. Kendinizi yargılamadan, dürüst bir biçimde dinlediğiniz zaman, değişebilir, gelişebilir ve büyüyebilirsiniz.

Doğru ya da yanlış duygu diye bir şey olamaz, onlar sadece vardır. Duygularınızı “yanlış” olarak tanımlarsanız, buna suçluluk da eklemiş olursunuz ve durum daha da kötüleşebilir. Öfkeli hissediyor olmanız da hiçbir yanlışlık yok; öfkenizi bastırıp, şefkatli hissetmeye çalışırsanız sorunlar ortaya çıkar. Bir duyguyu diğeriyle değiştiremezsiniz, bu nedenle de kabul etmek en doğrusu olabilir.

Yalnızlık hissini tamamen aşmak imkânsızdır, ancak onu azaltmanın yolları vardır. Her şeyden önce başkalarına açılma riskini göze almanız gerekir. İhtiyacınız olanı elde etmenin en iyi yolu, harekete geçmektir. Eğer sevilmek istiyorsanız, önce sizin sevgi vermeniz gerekir. Yanlış anlaşılma, terkedilme riski her zaman vardır. Ama risklerden kaçarak, kendinizi yalnızlığa mahkûm etmiş olursunuz. Riske girmeye kara verdiğiniz anda da değişim başlar. Bir kere denemek yeterli olmayacaktır; bunun için çabaya ve zamana ihtiyacınız var.

İlgili Makaleler