Basen Eritmek İsteyenler İçin Yedi Etkili Öneri

Basenlerden kurtulmanın en önemli yolu bol bol su tüketmektir. Günde 8-10 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirdiğiniz takdirde, doğru beslenme ve spor ile birlikte basenlerinizden kurtulmaya başlayacaksınız. Güne limonlu sui le başlamak da önemli bir adımdır. Limon, bilindiği gibi bir yağ mobilizörüdür. Limondaki C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve zararlı serbest oksijen radikallerini temizler. Ayrıca iç pH’ı dengelemeye yardımcı olur ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Böylece daha hızlı bir şekilde yağ yakılır.

Basen eritmek isteyenler su içme konusunu hayatlarına ciddi olarak yerleştirip bir de doğru beslenme uygulamalılardır. Yağ yakmak için doğru beslenme ve spor da bağlantılıdır. Beslenme konsuna dönersek; vücudunuza yağ ve karbonhidrat alımını sınırlandırmanız gerekmektedir. Bunun için makarna, beyaz pirinç gibi yiyecekleri beslenme listesinden çıkarmalı ve listenize protein içeren besinler eklemelisiniz. Çünkü protein sayesinde tok hisseder ve vücudunuzda yağ yakımını da hızlandırabilirsiniz.
Tüm bunların yanında kilo kontrolüyle doğrudan bağlantılı olan sebze ve meyveleri de beslenme listenize eklemenizde fayda vardır.

Yağları sınırlandırmanız önemli ancak hayatınızdan tamamen çıkarmamanız gerekiyor. Besleyici yağlar hormonların düzgün çalışmasında ve yağ yakılımında önemli rol oynar. Hindistancevizi yağı, arıtılmış tereyağı (ghee), badem, macadamia fıstığı, ceviz, ayçiçeği tohumu, keten tohumu, zeytin yağı, avocado gibi yağları tüketmenizde fayda vardır.

Eğer ki basen bölgesindeki yağları eritmek istiyorsanız her gün düzenli olarak 15-20 dakika squat hareketini yapın. 10 defa tekrarlayarak 3 set yapabilirsiniz. Her set aralarında 1 dakikalık molalar vermeyi ihmal etmeyin.
Squat’ın düzenli yapılması halinde baseninizin eridiğini ve kalçanızın yuvarlak bir şekil aldığını, aynı zamanda güçlendiğinizi göreceksiniz.

Squat Nasıl Yapılır: Ağırlığınızı topuğunuza vererek ayaklarınızı omuz hizasında açın. Başınız dik ve bakışlarınız ileri olacak şekilde dizlerinizi kırarak eğilin ve kalkın.

Basen eritme hareketlerinin olmazsa olmazlarından biri de tek bacak kaldırma hareketidir. 
Tek Bacak Kaldırma Hareketi Nasıl Yapılır: Düz bir zemin üzerine yan yatarak; alt kısımda kalan kolunuzun üzerinde üst bedeninizi yukarı kaldırın ve elleriniz ile başınızı destekleyin. Üstte kalan bacağınızı mümkün olduğu kadar yukarı kaldırmaya çalışın ve ardından indirin.

Squat gibi bu hareketi de 10 tekrardan oluşan 3 set şeklinde yapın. Yani toplamda 30 kaldırış ve indiriş yapmış olmalısınız. 
Püf Noktası: Egzersiz sırasında karın ve kalça kaslarınızı kasmaya dikkat edin. Böylelikle daha iyi verim alacaksınız.

Lunge hareketi bacak eritmek için oldukça önemli bir harekettir. Basen bölgesindeki fazlalıklar lunge sayesinde, biraz sabırla hizaya geleceklerdir.

Lunge Nasıl Yapılır: İki ayağınızın da parmak uçlarının karşıya bakmasına ve ayaklardan birinin önde, diğerinin arkada hizalı şekilde durması öenmlidir. Öne doğru uzun bir adım atın ve dizlerinizi bükerek ön bacağınız yere paralel olana kadar aşağıya doğru inin. Bu hareketi yaparken ellerinize dumbell alabilirsiniz. Böylelikle hareketin etkisi artacaktır.
Lunge hareketini de 10 tekrarlık 3 set şeklinde yapabilirsiniz.

Evde yapabileceğiniz hareketlerden biri olan Kick Back hareketi de basenlerinizin erimesine yardımcı olacaktır. 

Kick Back Hareketi Nasıl Yapılır: Yere yüz üstü pozisyonda, dizlerinizin üstünde ve kollarınız gergin bir pozisyonda ya da dirseklerden kırık şekilde geçebilirsiniz. Bacağınızı yine diziniz kırık şekilde yukarı doğru kaldırarak ve kalçanızı da bu esnada sıkarak kaldırış gerçekleştirdiğinizde hareketi doğru yapıyorsunuz demektir.
Başlangıç olarak her iki taraf için sırayla 15-20 tekrardan 2 set yapılabilir.

Bonus: Beslenme ve egzersiz dışında hindistan cevizi yağı da basen eritmek için en etkili silahlarınızdan biri. Hindistan cevizi yağı, vücutta ekstra yağ kaybetmenize yardımcı olmakta, ayrıca cilt dokunuzu da iyileştirmekte.

Basenlerinize 10 dakika ılık hindistan cevizi yağı ile masaj yapın. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitleri vücutta yağ olarak depolanmaz, hemen vücut tarafından emilir ve enerjiye dönüştürülür.

İlgili Makaleler