İyi bir izlenim bırakmanın 6 yolu

Yedi saniye kuralını daha önce duymuş muydunuz? Çalışmalara göre, insanlara bıraktığımız izlenim sadece yedi saniyede oluşuyor. Bu yedi saniye içinde neler yapabileceğinizi belki kontrol edemeyebilirsiniz ama en azından oluşturduğunuz izlenimi kısa süre içinde değiştirebilirsiniz. Kötü bir imaj yaratmayı istemiyor ve insanlar üzerinde iyi bir izlenim yaratmak istiyorsanız, yazdığımız yöntemleri deneyin.

Tabii burada uyulması gereken bazı koşullar var: konuşmalar sırasında insanların gözlerine dikkatle bakmak yerine ara ara başka taraflara bakmak gerekiyor. Bilim insanları, göz temasını 2-5 saniye aralığında tutmanın en uygun olduğuna inanıyorlar: insanların gözlerine bir saniyeden az veya dokuz saniyeden fazla bakmak rahatsızlık yaratabiliyor. Bu nedenle de göz teması kurarken dikkatli olmaya çalışın.

Bu basit eylem sayesinde arkadaş canlısı olduğunuzu gösterebilirsiniz. Sıcak ve samimi bir gülümseme karşı tarafa iyi bir izlenim bırakmanıza yardımcı olur. Bir gülümsemedeki ana unsur dişlerdir. Onları göstermekten çekinmemek adına, hijyene özen göstermeniz gerekir.

Özenle giyilmiş kıyafetler, iyi bir izlenim sağlamaya hala yardımcı oluyor. Temiz ayakkabılar ve ütülü kıyafetler giymek, sadece önemli etkinliklere katıldığınız zaman değil, günlük hayatınızda da önem verdiğiniz bir kural olmalı.

Bilgilerin %60’ı sözel olmayan işaretlerle iletilir. Bu nedenle ilk izlenimlerde vücut hareketlerine dikkat etmek önemlidir. Duruşunuza özen gösterin ve çok fazla el, kol hareketi yapmamaya çalışın. Ölçülü hareketlerde bulunmak, karşı tarafın sizi dikkatle dinlemesini sağlar.

Tabii ki ölçülü bir biçimde. Çalışmalara göre, narsisist insanlar ilk etapta daha iyi bir izlenim bırakıyorlar, ama bu kendini öveme metodu uzun süreli devam ettiğinde etkisini kaybediyor. Yeni tanıştığınız insanlara yaptığınız işlerden bahsedebilirsiniz. Bu sayede karşı tarafın göz hapsine gireceksiniz ve başarılarınızdan dolayı sizi takdir edecektir.

Heyecan yapmak, işleri karmaşık bir hale getirebiliyor. Onu gizlemeye çalışırken, insanlar genellikle doğal olmayan davranışlar sergileyebiliyor. Yeni bir ortama girmeden önce sakız çiğnemeyi deneyebilirsiniz. Araştırmalar sakız çiğnemenin sinirleri sakinleştirdiğini ve beyin aktivitesini %18 oranında artırdığını söylüyor.

İlgili Makaleler