Mutlu ilişkinin üç önemli kuralı

İlişkideki en önemli kural hoşgörü diyebiliriz. İlişkilerde karşı tarafa saygı duymamak, işini, karakterini, yaşamını, ilgi alanlarını küçümsemek ilişkinin sarsılmasına neden olur. İki tarafında bir birine karşı hoşgörü göstermesi önemli, çünkü karşılıklı saygı ve kabul ancak bu şekilde gelebilir. Aşk, her iki taraf da birbirini kabul ettiğinde kendini gösterir. Bir başkasının farklılıklarını kabul etmek, o kişinin kendi alanlarına sahip olmasına izin verilmesi anlamına da gelir. Unutmayın ki herkesin bir yalnızlık alanı vardır ve bu alana herkes tarafından saygı duyulsun istenir.
Hoşgörüyü sağlayabilmek için partnerinizle aranızdaki farklılıkları tanımanız gerekir. Bu sayede olaylara sadece kendi gözünüzden değil, diğerinin gözünden de bakmayı başarabilirsiniz. Partnerinizi daha yakından tanımak, anlaşmazlıkları daha basit bir biçimde çözmenize yardımcı olur.
Ayrıca birbiriniz arasındaki farklılıklar için de ortak bir çözüm bulmalısınız. Ancak bu sayede bütünleşmeyi başarabilirsiniz.

İlişkinin ilk etaplarında önemsizmiş gibi görünen ama ilişki farklı bir boyuta taşınınca büyük krizlere sebep olan bir diğer unsur da farklı değerlere sahip olmak.
Değerlerimiz yetiştirilme tarzımız, ailemiz, sosyal çevremiz, kültürümüz ve nihayetinde kendi tecrübelerimizden oluşur. Ve tabii ki bu değerler bir başkasının değerleriyle eşit olmak zorunda değil. Bir kişinin yaşam değerleri önceliklerini, isteklerini ve ihtiyaçlarını belirler. Örnek verecek olursak; “Sadakat bizim için önemli mi, değil mi?”, “aile bağları bizim için ne kadar değerli?”, “Kazanç konusunda rekabet mi göstereceğiz, yoksa birbirimize destek mi olacağız?” Cevaplar ilişkide kişilerin değerlerine ve kişiliklerine göre farklılıklar gösterir.
Bu değerleri ortaya sürüp, çatışmak yerine birbirinizi dinleyip ortak bir nokta bulabilirsiniz. Çünkü inatlaşmak veya sizin için önemli olan bir unsuru bastıra bastıra ileri sürmek ilişkiyi yıpratmaktan başka hiçbir işe yaramaz.
İlişkilerde her şey mümkün, çünkü karşılıklı saygı ve sevgi var. O zaman neden farklılıkları kabul etmeyesiniz ki? Belki de her iki tarafta kendi değerlerini yaşayabilir. Bu farklılıklar yüzünden çatışmak yerine kabul etmeyi deneyebilirsiniz.

İlişkilerde arkadaş olma fikrinden birçok kişi hoşlanmıyor. Çünkü sevgi romantik, tutkulu ve cinsel bir arzu olarak hayal ediliyor. Ama unutmayın ki mutlu evliliklerin kalbinde, gerçek arkadaşlıklar yatıyor.
Arkadaşlık, ortak bakış açılarından, hobilerden, aynı zamanda karşılıklı sevgi ve saygıdan doğar.
Birbirleriyle arkadaş olmayı başaran partnerler, birbirlerine nasıl yaklaşacaklarını, neyi sevip sevmediklerini, hayallerini ve beklentilerini çok daha iyi biliyorlar.
Partnerinizle birlikte daha fazla vakit geçirmeye çalışın. Birlikte eğlenebileceğiniz, keyif alacağınız aktiviteler edinin.
Birbirinizi daha yakından tanıyın. Partnerinizin en yakın arkadaşlarını veya en çok etkilendiği rüyasını biliyor olun.

İlgili Makaleler