Protein Bakımından Zengin Dokuz Süper Besin

Protein, vücudumuzun temel fonksiyonlarını yerine getirmesi, hormonların çalışması ve sağlıklı bir şekilde yaşam sürmemiz için önemli rol oynar. Protein, hayvansal gıdaların yanı sıra sebze ve meyve çeşitlerinde de bolca bulunur. Vücuttaki enerji üretiminin yüzde15’i tüketilen proteinli gıdalardan sağlanırken hücre onarımı ve gelişim için de protein büyük önem taşıyor.
Özellikle spor yapanların, yapmayanlardan daha fazla tüketmesi gereken protein içeren gıdalar, kas gelişimi ve onarımında kilit rol oynuyor.

Kırmızı et hayvansal proteinler arasında protein oranı en yüksek besindir. Uzmanlar, kırmızı eti haftada en az iki defa tüketmek gerektiğini söylüyor. Kırmızı et, kolesterol içermesi dezavantajlarından biri. Bu nedenle kırmızı eti dikkatli ve ölçülü tüketmekte fayda var.

Kırmızı etin en iyi alternatifi beyaz et. Kırmızı etten sonra gelen en yüksek protein içeren gıdalardan biri. Hindi eti, tavuk ve balık eti yüksek protein içeren beyaz etlerden bazıları. Beyaz et kırmızı etten daha az yağ içermesi bakımından uzmanlar tarafından önerilen besinler arasında.

Fasulye ve nohut gibi baklagillerin 100 gramında yaklaşık olarak 16 gram, mercimeğin 100 gramında ise 9 gram protein var. Bitkisel bazlı proteinlerde baklagiller en önemli besinler arasında. Sağlıklı protein kaynaklarından olan baklagilleri de ölçülü tüketmekte fayda var. Çünkü fazlası hazımsızlık problemleri yaratabiliyor.

Kas ve kemiklerin gelişiminde önemli besinlerden biri de süt. Bir fincan sütte yaklaşık 10 gram protein bulunuyor.

Kültürümüzün en önemli besinlerinden biri olan yoğurt, sağlığımız açısından oldukça faydalı. Yoğurdun 150 gramında 15 gram protein bulunuyor.

Yumurta, protein zengini besinler arasında. 1 adet yumurtada yaklaşık 6 gram protein bulunuyor. Yumurtanın neden beyazı yeniyor: Sarısında yağ bulunduğu için genelde sporcular sadece beyazını yemeyi tercih ediyorlar.

En fazla protein içeren kuruyemişlerden biri de kabak çekirdeği. Kabak çekirdeğinin 100 gramında 16 gram protein bulunuyor. Kabak çekirdeği yağ içerdiği için ölçülü tüketilmesi gerekiyor.

Hayvansal protein denilince akla ilk gelen besinlerden biri de peynirdir. Yüksek protein içeren peynir aynı zamanda çok sayıda sağlıklı bileşen de içerir. Peynirin 100 gramında yaklaşık 30 gram protein var.

Kuruyemişler arasında protein bakımından en yüksek olanlardan biri de bademdir. 100 gram bademde yaklaşık 20 gram protein bulunur.

İlgili Makaleler