Şişkinliği Azaltmanın Beş Yolu

Karın şişkinliği genellikle sindirim sisteminin bozulması ve biriken gazın dışarı çıkamamasından kaynaklanır. Bu da ağrıya ve mide bulantısına sebep olabilir.
Telaş yapmayın, şişkinliği azaltmaya ve düz bir karına kavuşmanıza yardımcı olacak birkaç yöntem biliyoruz.
İşte şişkinliğinizi azaltmanıza yardımcı olacak birkaç öneri:

Mideniz dolu ve şişkin hissediyorsanız, yemek yemeyi biraz fazla kaçırmış olabilirsiniz. Yediğiniz öğünler sonrasında şişkinlik ve mide rahatsızlığı hissediyorsanız porsiyonlarınızı küçültmeniz gerekebilir. Eğer doymadığınızı hissediyorsanız öğünlerinizi çoğaltabilirsiniz; sağlıklı besinler tüketmeye ve küçük porsiyonlarda yemeye özen gösterin.
Ayrıca yediğiniz yiyecekleri daha fazla çiğnemeye çalışın. Bu, şişkinliği önlemeyi daha çok önleyecektir. Yediğiniz yemekleri daha fazla çiğnemeniz, yiyeceklerle birlikte yutacağınız hava miktarını azaltır ve daha yavaş yemek yemenizi sağlar.

Bazı yüksek lifli gıdalar gaz oluşumuna sebep olabiliyor. Fasulye, mercimek gibi baklagiller de bu gaz üreten yiyeceklerin başında geliyor.
Kendinize bir yiyecek günlüğü hazırlayın. Yediğiniz gıdaları defterinize not edin ve gün içerisinde şişkinliğe sebep olan yiyecekleri belirleyin.
Ayrıca yağlı yiyecekler de sindirimin yavaşlamasına ve şişkinliğe sebep olabilir.

Fiziksel aktiviteler bağırsakların daha düzenli hareket etmesine yardımcı olur. Özellikle kabızlık gibi bir sorununuz varsa her gün birkaç dakikalık yürüyüş yapmak bu sorundan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Yemekten sonra iş veya evinizin etrafında birkaç dakikalık yürüyüş yapabilirsiniz.

Sindirim siteminde iki gaz kaynağı vardır: İlki bağırsaktaki bakterilerin ürettiği gazlar, ikincisi ise yemek yerken veya bir şeyler içerken yutulan hava.
Soda ve gazlı içecekler hem sindirim sitemine zarar verir hem de ekstradan yutmuş olduğunuz hava şişkinliğe sebep olur. Gazlı içecekler yerine limonlu su, nane çayı veya zencefil çayı gibi içecekleri tüketebilirsiniz.
 

Probiyotikler, fermente gıdalar ve takviyeler yoluyla tüketilen canlı mikroorganizmalardır. Sindirim sistemindeki bakteri dengesini düzenler; yeterli miktarda kullanıldığında, bağırsak bakterilerinin doğal dengesini geri kazanmasına yardımcı olur. Ayrıca probiyotikler iltihaplı bağırsak sorunları için de tavsiye edilir.  

İlgili Makaleler