Tüm zamanların en ikonik 7 çantası

1985 yılında Hermes’in başında olan isim Jean-Louis Dumas, bir uçak yolculuğu esnasında Jane Birkin ile yanyana koltuklarda denk gelerek seyahat etti. Jane Birkin’in yolculuk esnasında kadınların daha fazla ceplere ve alana ihtiyacı olduğunu belirterek yaptığı çanta karalamaları esas alınarak tasarlanan çanta modelinin adına Birkin adı verildi.

1956 yılında Grace Kelly’nin hamilelik karnını saklamak için kullanmasıyla büyük üne kavuşan Hermes çanta modeli, “Kelly” adını alarak zerafeti ve güzelliğiyle Hollywood‘un en gözde oyuncularından Grace Kelly’e ithaf edildi.

1920’lerde kadınların ellerini çantaları ile birlikteyken de rahatlıkla kullanabilmesi için Coco Chanel tarafından tasarlanan bu çanta, 1955’in Şubat ayında yenilenerek piyasaya “2.55” adıyla sürüldü.
Modeliyle ikonikleşen bu çantanın kapitone dokusu Coco Chanel’in büyüdüğü yetimhanedeki formalar ve at binmeyi seven tasarımcının ceketlerinden, Reissue adı verilen çanta askısı ise görevlilerin anahtar zincirlerinden ilham alınarak tasarlandı.

Sex and the City’nin ikonik karakteri Carrie Bradshaw, 2000’li yıllarda “Bu bir çanta değil. Bu Fendi Baguette!” sözleriyle Fendi’nin Baguette modelini tarihin en unutulmaz çantalarından biri haline getirdi.

Yazan: İpek Kumtepe

Uçakla seyahatin Hollywood ve dünya sosyete çevrelerinde oldukça “trendy” olduğu dönemlerde çıkış yapan Louis Vuitton Speedy, ikonik monogram görünümünün yanı sıra kolayca bavula sığabilen yumuşak yapısıyla ilgileri üzerinde topladı. Tempolu bir yaşam için kusursuz olarak kabul edilen Speedy, Audrey Hepburn’ün favori çantası oldu. 1961 yapımı Breakfast at Tiffany’s filmiyle başarıyı yakalayan Hepburn, Louis Vuitton’dan kendisi için günlük hayatta kullanabileceği daha küçük bir Speedy tasarlarlamasını istedi. Yaratılan “Speedy 25” modeli, rekor bir hızla markanın en popüler çanta modeli haline geldi.

Dior tarafından ikonik bir çanta oluşturma hedefiyle 1994’te tasarlanan bu çanta, kısa zamanda Lady Diana’nın favorilerilerinden biri haline geldi. 1997 yılında hayatını kaybeden Lady Diana’nın anısına çantaya “Lady Dior” adı verildi

Gucci’nin 1950’lerde çok tutan Bamboo Bag modelinin ardından tasarlayarak piyasaya sürdüğü çantası “Hobo”, Amerika’nın en ikonik first lady’si Jackie Kennedy’nin favorisi olarak dikkatleri çabucak üzerine çekti. Bunun üzerine Gucci, Kennedy’e bir reverans olarak kısa sürede zamansız bir klasik haline gelen çantasına “Jackie O” adını verdi.

İlgili Makaleler