Doğal Görünümlü, Yok gibi Makyajın Püf Noktaları

Makyaj Aynanıza Gülümseyin
Kendinizde ‘yeteri kadar iyi’ olmayan noktaları arayıp bunlara odaklandığınızda kaygılanır ve daha iyi olmak için bin bir çeşit çözüm ararsınız. Denediğiniz hiçbir üründen memnun kalmamak, evde hiç kullanmadığınız hatta nasıl kullanacağınızı bilmediğiniz makyaj ürünlerini biriktirmek işte bu kaygıdan kaynaklanıyor.

Size özgü güzellikleri sevmeye, ortaya çıkarmaya uğraşırsanız ve makyajınızı yaparken keyif alırsanız tüm havanız değişecek. Öncelikle daha öz güvenli hissedeceksiniz ve doğal görünümlü bir makyajı siz tercih edeceksiniz. 

Makyaj sanatçısı Rıfat Yüzüak’a göre de kusursuz makyaj önce kendimizi sevmekle başlıyor. Türkiye’de Bensu Soral, Fahriye Evcen Özçivit ve Ebru Gündeş gibi beğenilen isimlerle çalışan Yüzüak, 2017’de yayımladığı “Sil Makyajını” kitabında da bu durumu vurgulamış:
“Onlarda beni etkileyen şey, hazırlanmış son hallerine aynada bakarkenki halleri. Sanki kendileriyle aralarında özel bir bağ var. Kendilerine olan sevgileri ve mutlulukları gözlerinden okunuyor. Bende de sizde de onları sevme ve beğenme hissi uyandıran şeyin bu olduğuna inanıyorum.”

Bunun yanı sıra makyajda doğal bir görünüm için çok fazla ürüne ihtiyacınız olmadığını da unutmayın. Her zaman fondöten gibi cildi kaplayan ürünleri kullanmaktansa bazen sadece makyaj bazı ve çok hafif bir transparan pudra yardımıyla ışıltılı bir görünüm elde edebilirsiniz.  Yalnızca BB/CC krem ve hafif bir aydınlatıcı da doğal bir makyaj için iyi bir seçim olabilir.

Makyaja başlarken üst üste baz, krem, serum gibi birden fazla hazırlama ürünü uygulamak bir de yanında fondöten, kapatıcı derken cildimize zarar veriyor. Tüm bu ürünleri aynı anda uyguladığımızda hem cildimizin doğal dokusundan uzaklaşıyor hem de makyaj altındaki yağ ve su üretimine engel olarak sağlıklı ve ışıltılı ten görüntüsünü kaybetmiş oluyoruz. Cilt bakımınızın büyük bir kısmını geceden yaparak güne bakımlı, makyaja hazır ve sade bir ciltle başlamayı deneyin. 

En hafif yapıda olan ve kendi cilt renginize en iyi uyum sağlayan fondöteni/kapatıcıyı seçmeniz oldukça önemli. Pudra uygulamalarında ise tozsu, kalıplaşmış bir görünümü engellemek için abartıya kaçmamaya özen göstermelisiniz.  Unutmayın ki porselen makyaj, kalıcı makyaj gibi uygulamalar aslında sizi “gerçek” bir görünümden uzaklaştırıyor ve güzelliğinizi pudralar, kapatıcılar ardına gizliyor.

Daha koyu olan fondötenin daha iyi kapatacağı veya bronz bir görünümle daha başarılı bir sonuç vereceği ise kalıplaşmış yanlış düşünceler arasında.  Doğru rengi bulmak için fondöteninizi dekolte bölgenizde test ederek vücut ve yüz arasında uyum yakalayabilirsiniz. Hafif yapıdaki, ışıltılı bir fondöteni seyrek kıllı bir fırça yardımıyla azar azar uygulayın. Bu noktada en kullanışlı fırçalar piyasada çok sık karşılaştığımız sentetik ve orijinal kılların karışımından oluşan siyah beyaz fırçalar olacaktır.

Yok gibi makyaj yapmak veya makyajınızı doğallaştırmak istiyorsanız göz kalemleri en büyük yardımcınız olabilir. Kremsi, koyu renk ürünleri tercih ederek birkaç küçük dokunuşla göz şeklinizi belirginleştirebilir, minik bir fırça yardımıyla abartısız bir buğulu göz görüntüsü dahi elde edebilirsiniz. Açık renk göz kalemleri ise gözleri ön plana çıkarmak ve daha uyanık bir görüntü sağlamak adına çok faydalı olabiliyor.

Doğal makyaja gölgelendirme (kontür) veya aydınlatma (highlight) uygulamalarını eklemek sanıldığının aksine hiç de yanlış değil. Önemli olan bu uygulamalarda abartmadan, az miktarda ürün kullanmak ve tüm yüzünüzü kaplamadan yalnızca boyutlandırmak istediğiniz bölgelere odaklanmak.  Gölgelendirme için stick üstüne tekrar ürün uygulamaktansa cilt renginizden birkaç ton koyu, mat pudralar tercih etmek daha doğal duracaktır. Alın, elmacık kemiği boşluğu ve yanak kenarlarının yanında göz kapaklarınıza boyut kazandırıp derinleştirmek için de yine bu pudradan yardım alabilirsiniz.

Günlük makyajınız için aydınlatıcınızı gün ışığında veya aydınlık bir ortamda test edin. Gece daha fazla ürün kullanmak uygun olacaktır fakat ürünü arttırmak istediğinizde tüm yüzünüze değil şakak kısmına ve elmacık kemiklerinizin üzerine odaklanmalısınız.

Kaşlarınız doğal gözüktüğü takdirde makyajınız da doğal sonuçlanacak. Şeffaf veya renkli kaş rimelleri hafif ıslak görünümlü, tek tek taranmış doğal kaşlar için ideal. Daha keskin bir görünüm için ise pomatla kaşları doldururken ince bir fırça yardımıyla tüy görünümünü taklit edebilir ve açık-koyu tonlar arası bir geçiş sağlayabilirsiniz.
 
Hazırlayan: Şebnem Türe

İlgili Makaleler