Kendinizi sakinleştirmenin 9 yolu

Zaman zaman endişeli ve üzgün hissedebiliyoruz. Buna hayatın normal bir parçası diyebiliriz. Ama ne kadar normal olursa olsun ruhsal anlamda bizleri aşağıya çekiyor ve toparlanması da zaman alıyor. Öfkenizi ve kaygılarınızı kontrol altına almanıza yardımcı olacak birkaç basit yöntem var.

En basit ve etkili yöntem: derin bir nefes almak. Klişe olduğunun farkındayız ama işe yaradığından da eminiz. Öfkeli, üzgün veya kaygılı hissettiğiniz anlarda durun ve derin bir nefes alın. Nefes aldığınız sırada “her şey yolunda, sakin ol, bir problem yok” gibi cümleler kurun. Bu sayede hem zihniniz hem de bedeniniz sakinleşecek.

Öfkeli hissettiğiniz anlarda öfkenizi reddetmek yerine kabul etmeyi deneyin. Hiçbir şey olmamış gibi davranmak, içten içe kendinizi yiyip bitirmenize neden olur. Duygulardan kaçmak yerine, onları kabul etmeyi deneyebilirsiniz.

Ruhsal ve fiziksel çöküntülerin temel sebebi, kafa içinde sürekli dönüp duran o olumsuz düşünceler. Bu düşünceler gerçekten var mı? Hayatı gerçekten bu kadar olumsuz mu yaşıyorsunuz? Gelecek kaygısı yapmak için doğru bir zamanlama mı? Herkesin “anda kal” cümlesini kurması çok normal. Gelecek ve geçmiş, olumsuz düşünceler kendimizi halsiz hissetmemize sebep oluyor. Sürekli yorgun hissediyorsanız, bunun sebebi de olumsuz düşünceleriniz olabilir. Düşüncelerinizi kontrol altına almak için yeni bir şeyler yapmayı deneyin. Müzik eşliğinde bir şeyler karalamanızı önerebiliriz. Konsantrasyon sağlamak olumsuz düşüncelerinizi bir kenara atmanıza yardımcı olacak. Ayrıca pozitif psikoloji üzerine yazılmış makaleler okumayı da deneyebilirsiniz.

Bazen mekânlar da öfkeyi ve kaygıyı tetikleyebiliyor. Bu tür zamanlarda yapmanız gereken tek şey oradan uzaklaşmak olmalı.

En sevdiğiniz veya daha önce hiç dinlemediğiniz tarzlarda müzik dinlemeye çalışın. Hem düşüncelerinizi dağıtır hem de sakinleşmenize yardımcı olur. Gözlerinizi kapatın ve müziğiniz eşliğinde şu an olmak istediğiniz yeri hayal edin.

Öfkeli ve kaygılı hissedildiği anlarda kaslar da geriliyor. Bu nedenle vücudunuzun belirli alanlarında ağlılar hissediyor olabilirsiniz. Vücudunuzu rahatlatmak için birkaç germe hareketi deneyin veya yoga yapın.

​Çığlık atmak bu nedenle rahatlatıyor, çünkü tüm öfkenizi bir anda dışarıya atıyorsunuz. Tabii daha basit yöntemeler de var: koşu, yürüyüş ve meditasyon. İşe yarayıp yaramadığını görmek için denemeniz gerekiyor.

Yaşadığınız sorunları başkalarıyla paylaşmak istemiyor veya çözüm bulamadığınızı düşünüyorsanız yazı yazmayı deneyebilirsiniz. Yazı yazmak da olumsuz düşüncelerden arınmaya yardımcı oluyor.

Bunun ne olduğunu en iyi siz bilebilirsiniz. Çıkıp bir yerlerde kahve içmek, arkadaşlarınızla vakit geçirmek, film izlemek veya kitap okumak faydalı olabilir.

İlgili Makaleler