Konumuz Ebeveynlik: Her Ebeveynin Bilmesi Gereken Beş Kural

Dışardan baktığınızda Chrissy Teigen için The Sims’in hile şifrelerini keşfetmiş ve hayatını harika hale getirmiş diyebilirsiniz. Başarılı bir kariyer, harika bir eş, listenizdeki tüm parçalara sahip bir gardırop, muhteşem bir ev ve tüm bunların yanında uyumlu çocuklar… Bir akşam kırmızı halıda fırtına gibi esen yıldız ertesi akşam evinin mutfağında çocuklarıyla kek çırpıyor. Peki bu denge nasıl sağlanıyor? Her şey nasıl bu kadar yolunda gidiyor? İşte yıldızın sırları!
 

  • Ders 1: Daha fazlasına sahip olmaktan utanma

Anne olmak elbette harika ve çocuğunuzu yetiştirme sorumluluğu hayatta size verilmiş en önemli görevlerden birisi evet ama tüm bunların yanı sıra resimde siz de bir birey olarak yer almalı, kendinizi, kariyerinizi ve başarılarınızı öne çıkarmaktan çekinmemelisiniz. Hayatta daha fazlasını kovalamaktan vazgeçmemeli ve anne olduktan sonra kendiniz olmaya ara vermemelisiniz.
Yaratıcı yönlerinizi öne çıkarmaya devam edin; yazın, resim yapın, mutfakta vakit geçirmekten hoşlanıyorsanız kendiniz için bir şeyler pişirin, spora kesinlikle ara vermeyin inanın çok daha hissedeceksiniz. Bazı günler diğerlerinden daha zor geçer mesela çocuğunuz hasta olduysa ya da bebeğiniz diş çıkarıyorsa, bazı günlerde kendine vakit ayırmak duş alıp bakım yapmak yerine televizyonun karşısında bilindik programlar izlemek demektir, kendinizi bu yüzden yıpratmanıza hiç gerek yok.
Gün sonunda birey olarak manevi varlığınızı sürdürdüğünüzden emin olmanız yeterlidir.
 

İnsanlarla çevrili olduğunuz ortamlarda çocuğunuza söyledikleriniz ya da davranış biçiminizle ilgili kimi zaman yargılayıcı bakışlara hatta hadsiz yorumlara maruz kalabilirsiniz. Bu eleştiriler ebeveynlik dünyasının arka planında dönmeye her zaman devam edecek, böyle durumlarda hadsiz bulduğunuz yorum ve davranışlara dişinizi göstermekten çekinmeyin. Herkesin anneliğine kimse karışamaz.

Çocuk yetiştirmede en önemli iki şey partnerlerin yakaladığı uyum ve birbirlerine gösterdikleri destektir. Takım arkadaşınızı görmezden gelmeyin. Ondan yardım istemekten çekinmeyin. Bu sizi eksiltmez. Kendi kendine anlamasını da beklemeyin, güçlü ve doğru iletişim sizi her zaman kısa yoldan en iyi çözüme ulaştırır.

Ebeveyn olduktan sonra birçok kişi daha sorumluluk sahibi ve daha planlı olduğundan bahsediyor. Birçok kişi bazen bu durumdan oldukça sıkılıyor ancak kendisini suçlu hissedeceği için dile getirmekten çekiniyor. Burada dürüstlük kazanacak! Kaygısız ve hovarda halinizi özlediğinizi biliyoruz ve bu konuda size çok iyi bir haberimiz var: Siz istemedikçe kimse sizi oyundan çıkaramaz.
Bu gece eğlenmek, dans etmek, sevdiğiniz kokteyli yudumlamaya mı ihtiyacınız var? Öyleyse bu gece sizindir. Bu sizi kötü bir ebeveyn yapmaz. Aksine mutlu olacağınız ve kendinizi iyi hissedeceğiniz için çocuğunuza yansıttığınız enerji de güzel olacak. Böylece iki taraf da kazançlı çıkacak.

Evet, gerçekten bazen olmaz. Her gün aynı yüksek enerjiye sahip olmanızı beklemek Sahra Çölü’nde kar fırtınası beklemeye eş değer. Çevrenizde anneliğin çok zor olduğuna dair yakınan insanlar, evde yeni bir bireye alışma çabası, hayatınızın başta aşağı değişimine ayak uydurmaya çalışmak, yetersizlik hissi tüm bunların yanında hayata devam etme çabası… Hepsi gerçek ve hepsi çok normal. Bilmeniz gereken en önemli şey yalnız olmadığınız, bunu sadece siz yaşamıyorsunuz. O yüzden tek başınıza savaşmak zorunda değilsiniz, gerektiğinde ve ihtiyaç duyduğunuzda destek almaktan çekinmeyin.

İlgili Makaleler