Sedef Hastalığına Sahip Kişilerin Denemesi Gereken Cilt Bakım Ürünleri

  • Sedef hastalığı nedir? 

Sedef hastalığı cilt hücresi döngüsünün neden olduğu kronik inflamatuar bir cilt hastalığıdır. 
Tipik bir cilt hücresinin döngüsü üç veya dört hafta sürer, ancak sedef hastalığı olanlarda bu döngü üç iya da yedi gün kadar kısa bir süre alabilir. Bu, genellikle dirsekleri, dizleri, kalçaları ve kafa derisini etkileyen, ciltte gözle görülür kızarıklık ve pullanmaya sebep olur. Bu yaralar genellikle pul pul döküntü yaratır ve kafa derisinden ayak parmaklarına kadar vücudun herhangi bir yerinde görünebilir.
Üç farklı tipi olan sedef hastalığının hiçbir versiyonu bulaşıcı değildir. 
 

  • Sedef hastalığı neden olur? 

Pek çok kronik cilt sorununda olduğu gibi – egzama dahil – sedef hastalığının kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi ile ilgili olduğu düşünülüyor. Genetik büyük bir rol oynar ve eğer aile üyelerinizden birinde sedef hastalığı varsa, muhtemelen sizde de vardır.
Tabii ki, sedef hastalığının alevlenmesinin başka nedenleri de var ve bunların çoğu günlük yaşamın bir parçası. Örneği stres, hastalığın bir nedeni olmamasına rağmen tetikleyici olabilir. Diğer tetikleyiciler arasında soğuk, kuru hava koşulları, sigara, alkol, ciltte herhangi bir yaralanma ve bazı ilaçları sayabiliriz. 
 

  • Sedef hastalığı tamamen geçer mi? 

Sedef hastalığı kronik bir durum olarak kabul edilir, yani kontrol edilebilir ancak gerçekten tedavi edilemez. Birçok insan için durum yıllar içinde gelip geçebilir. İyi haber şu ki stres ve alkol tüketimi gibi diğer dış tetikleyicileri en aza indirmek işe yarayabilir.
Ayrıca diyetinize probiyotik takviye eklemenizin de faydasını göreceksiniz. Pek çok iyi bakteri ile dolu sağlıklı ve sağlam bir bağırsak, bağışıklık sisteminin iyi çalışmasını desteklemeye yardımcı olur. Sedef hastalığı bir otoimmün hastalık olduğundan, alevlenmeleri azaltmaya yardımcı olmak için bağırsak dostu bir diyete sahip olmak gerekiyor. Şeker ve işlenmiş gıda alımını en aza indirin ve iyi bir başlangıç noktası olarak her sabah bir miktar probiyotik içecek tüketin.
Cilt bakımı söz konusu olduğunda, kuruluk ve pullanmayı yatıştırmaya ve yumuşatmaya yardımcı olabilecek nemlendirici formüllere bakabilirsiniz, kış geldiğinde ve hava soğuduğunda, bunlar genellikle daha da kötüleşir. Kuruyan cildiniz için nemlendiriciler kullanın ve gliserin, vazelin, karite yağı ve seramidler gibi bileşenleri arayın. Hepsi cilt yüzeyindeki su kaybını önler ve pullanmayı yatıştırır.
 

İlgili Makaleler