Göz Sağlığı Hakkında Doğru Bilinen On Yanlış

Göz ağrısını önlemek için dinlendirici gözlük kullanmak gerekir.
Yanlış, Çünkü: Aslında dinlendirici gözlük diye bir şey yoktur. “Dinlendirici gözlük” halk arasında düşük numaralı gözlüklere verilen bir isimdir. Göz bozukluğu olmayan kişilerin numaralı gözlük kullanması doğru değildir.
 
Gözüm ağrıyor, göz tansiyonum yükseldi.
Yanlış, Çünkü: Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom sinsi ilerleyen ve genellikle pek bulgu vermeyen bir hastalıktır. Tanısı da rutin göz muayeneleri sırasında konulur. Bu nedenle düzenli göz kontrolleri büyük önem taşıyor.
Gözdeki ağrıların ise sadece çok az bir kısmı göz tansiyonuna bağlı gelişiyor. Dolayısıyla göz ağrısı gelişince ‘göz tansiyonum yükseldi’ diye düşünmek yanlış. Ağrı sürekli veya şiddetli ise glokomun habercisi de olabilir.
 

Gözlük, göz numarasını ilerletir, gözde tembelliğe yol açar.
Yanlış, Çünkü: Göz bozuklukları zaman içerisinde değişim gösterdiğinde hastaya uygun yeni numaralı gözlük reçetelenir. Gözlük gözde tembelliğe neden olmaz; tam aksine “ambliyopi” denilen göz tembelliğinin tedavisinde gözlük kullanılır.
 
Göz tembelliği lazer ameliyatıyla düzelir.
Yanlış, Çünkü: Göz tembelliği, yani ambliyopi herhangi bir göz ameliyatıyla giderilemiyor. Ancak küçük yaşta erken teşhisle gözlük kullanımı ve iyi gören göze kapama tedavisiyle düzeltilebiliyor. Lazer ameliyatları ise sadece gözlük numaralarının azaltılması amacıyla yapılıyor.
 
Katarakt sadece yaşlıların hastalığıdır.
Yanlış, Çünkü: Katarakt yaşlılarda sık gelişmekle birlikte yeni doğan bebeklerde, çocuklarda ve gençlerde de görülebiliyor. Annenin hamileliğinde geçirdiği enfeksiyonlar, genetik veya metabolik hastalıklar bu duruma sebep olabilirken, erişkinlikte ise ilaç kullanımı, travma ya da sistemik hastalıklar erken yaşta katarakt oluşmasına neden olabiliyor.
 

Katarakt ameliyatı lazerle yapılır.
Yanlış, Çünkü: Halk arasında yanlış olarak bilinen bir başka nokta da, katarakt ameliyatının lazerle yapılması. ‘Lazerli katarkt ameliyatı’ olarak bilinen FAKO yönteminde gerçekte lazer yok. FAKO’nun çalışma prensibi ultrasonik titreşim esasına dayanıyor.
 
Bebeklerde şaşılık kendiliğinden geçer.
Yanlış, Çünkü: Bebeklerin ilk 6 aya kadar ara ara gözlerini şaşı yapabildikleri doğru, fakat sabit bir kayma varsa bu zamanla düzelen bir durum değil. Yine bebeklerde yüz gelişimi tamamlanana kadar şaşılık varmış gibi bir görüntü oluşabiliyor ve buna yalancı şaşılık deniyor. Fakat bunun ayrımının bir göz hekimi tarafından yapılması ve eğer şaşılık varsa mutlaka tedavisinin yapılması gerekiyor. Aksi takdirde bu durum kalıcı görme kaybına neden olan göz tembelliğine kadar gidebiliyor.
 

Bebeklerde göz sulanması doğaldır.
Yanlış, Çünkü: Alt göz kapağımızın burnumuza yakın iç kısmında burun boşluğuna açılan küçük bir delik bulunuyor. Gözyaşı kanalı veya pınarı denilen bu kanal yeni doğan bebeklerde bazen tam açılmamış oluyor ve gözde sulanmayla beraber tekrarlayan çapaklanmalar görülebiliyor. 1,5 yaşına kadar geçmeyen kanal tıkanıkları ise genel anestezi altında probing denilen yöntemle açılıyor. Dolayısıyla gözlerde sulanma sorunu mutlaka göz hekimleri tarafından değerlendirilmeli.
 
Işık çakmaları doğaldır, zamanla düzelir.
Yanlış, Çünkü: Retina yırtıklarının habercisi olabilen ışık çakmaları mutlaka göz hekimi tarafından kontrol edilmesi gereken bir durum. Bu nedenle hafife alınmaması ve mutlaka bir göz hekimine başvurulması gerekiyor.
 
Çok havuç yemek görmeyi keskinleştirir
Yanlış, Çünkü: Havucun içerisindeki A vitamini, gözün retina tabakasında ışığı algılayan hücreler için gerekiyor. A vitamini eksikliğinde gece görüşü bozuluyor. Ancak fazla A vitamini tüketmenin görme keskinliği üzerine bir etkisi yok. Dengeli beslenmek göz sağlığı için yeterli geliyor.

İlgili Makaleler