iOS 13: Yepyeni Bir Görünüm, Muhteşem Bir Dönüşüm

iOS 13, etkileyici yeni bir görünüm, her gün kullandığınız uygulamalara önemli güncellemeler, gizliliğinizi korumanıza yardımcı olan yeni yollar ve sistem çapında iyileştirmeler sunuyor. Böylece iPhone’unuz daha da hızlı ve eğlenceli bir hale geliyor.

Temel Özellikler ve İyileştirmeler
Koyu Mod
Yeni Koyu Mod, iOS’e ve uygulamalara muhteşem bir koyu renk düzeni kazandırıyor. Loş ışıklı ortamlar için mükemmel olan Koyu Mod, gözlerinizi fazla yormuyor ve etrafınızdakileri rahatsız etmiyor.
 
Manuel Etkinleştirme
Örneğin karanlık bir odaya veya sinema salonuna girdiğinizde Denetim Merkezi’ndeki yeni düğmeye dokunarak Koyu Mod’u kolayca açıp kapatabiliyorsunuz.
 
Programlama
Koyu Mod’u belirli bir zamanda veya güneşin doğuşuna ve batışına göre açılıp kapanacak şekilde ayarlayın. Böylece, gece dışarıdayken veya yatmadan önce iPhone’unuzu daha rahat kullanın.
 
Duvar Kağıtları
Koyu Mod için optimize edilmiş yeni duvar kağıtları, açık ve koyu arasında geçiş yaptığınızda otomatik olarak değişiyor.
 
Sistem Entegrasyonu
Koyu Mod, uygulamalar ve ayarlardan sistem düzeyindeki görünümlere kadar, iOS’in tamamına harika bir şekilde entegre edilmiştir.

Fotoğraflar
Yepyeni Fotoğraflar sekmesi
Yeni Fotoğraflar sekmesi, fotoğraf arşivinize farklı seviyelerde seçkiler üzerinden bakabilmenizi sağlıyor. Böylece fotoğraflarınızı ve videolarınızı bulmak, paylaşmak ve o anları yeniden yaşamak kolaylaşıyor. Tüm Fotoğraflar’da her şeyi bir arada görüntüleyebiliyor, Günler’de özel fotoğraflarınıza odaklanabiliyor, Aylar’da değerli anılarınızı hatırlayabiliyor veya Yıllar’da öne çıkanları yeniden keşfedebiliyorsunuz.
 
Live Photo’ları ve Videoları Otomatik Oynatma
Fotoğraflar sekmesi boyunca ekranı kaydırırken Live Photo’larınız ve videolarınız sessiz olarak oynatılıyor, fotoğraf arşiviniz daha canlı bir hale geliyor.
 
Akıllı Fotoğraf Önizlemeleri
Günler, Aylar ve Yıllar bölümlerinde, çekimler arasındaki farkı görmenize yardımcı olmak için daha büyük önizlemeler bulunuyor. Fotoğraflar uygulaması, akıllı özelliklerden yararlanarak fotoğraf önizlemelerinde fotoğrafınızın en iyi kısmını buluyor. Görüntülemek için dokunduğunuzda ise fotoğrafınızın kırpılmamış halini görüyorsunuz.
 
Bağlama göre geçişler
Animasyonlar ve geçişler, Fotoğraflar sekmesindeki yerinizi sabitliyor. Böylece, Günler ve Tüm Fotoğraflar
gibi görünümler arasında yerinizi kaybetmeden geçiş yapabiliyorsunuz.
 
Doğum Günü Modu
Kişiler albümünüzde doğum gününü belirttiğiniz kişiler varsa, Fotoğraflar sekmesi doğum günlerinde onların fotoğraflarını öne çıkarıyor.
 
High-Key Mono

Yeni Portre Işığı efekti High-Key Light Mono, fotoğrafını çektiğiniz insan ya da nesneyi tek renkli hale getirip beyaz bir fon önüne yerleştirerek klasik güzellikte bir görünüm yaratıyor.
 
Gizlilik ve Güvenlik
Uygulamalar için konum izinleri
Uygulamalara verdiğiniz konum bilgilerini yeni ve ayrıntılı ayarlarla yönetebiliyorsunuz. Bir uygulamanın konumunuza bir kereliğine veya uygulamayı her kullandığınızda erişmesine izin verebiliyorsunuz.
 
Uygulamaların konum kullanımı şeffaflığı
Bir uygulama arka planda konumunuzu kullandığında bildirim alıyorsunuz. Böylece izninizi güncelleyip güncellemeyeceğinize karar verebiliyorsunuz.
 
Wi-Fi üzerinden konum gizliliği iyileştirmeleri
API değişiklikleri ve yeni denetimler sayesinde uygulamaların Wi-Fi üzerinden konumunuza izinsiz erişmesini önleyebiliyorsunuz.
 
Apple ile Giriş Yap
Apple ID ile giriş yapma özelliği
Sahip olduğunuz Apple ID ile uygulamalarda ve web sitelerinde
hızla ve kolayca oturum açın.
Form doldurmanıza veya yeni
parola oluşturmanıza gerek yok.
Apple ile Giriş Yap seçeneğine dokunun, ardından Face ID veya Touch ID’yi kullanın. İşte bu kadar basit.
 
Gizliliğiniz önemli
Apple ile giriş yaptığınızda Apple
asla sizi takip etmiyor veya profilinizi çıkarmıyor. Uygulama veya web sitesiyle paylaşmanız gereken bilgiler en fazla adınız ve mail adresiniz olabiliyor.
 
E-Postamı Gizle özelliği
Mail adresinizi bir uygulamayla paylaşmak istemiyor musunuz?
Karar sizin. Mail adresinizi paylaşmayı veya gizlemeyi seçebiliyorsunuz. Dilerseniz, Apple’ın size özel bir mail adresi oluşturmasını ve gelen mesajları bu adres üzerinden gerçek mail hesabınıza iletmesini de isteyebiliyorsunuz.
 
Ev
HomeKit Güvenli Video
Şimdi HomeKit özellikli kameralar; insanlar, hayvanlar veya araçların hareketleri gibi belirli aktiviteleri algılayıp kaydedebiliyor. Kaydedilen bu görüntüler iCloud’da güvenli bir şekilde saklanıyor. Üstelik gizlilik ayarlarıyla kameranın ne zaman online olacağını ve kayıt yapacağını siz belirliyorsunuz.*
 
HomeKit özellikli router’lar
HomeKit özellikli router’lar, akıllı evinize ek bir güvenlik katmanı sağlıyor. HomeKit aksesuarlarınızın ağınızda ve internette hangi servislerle iletişim kurabileceğini belirlemek için
Ev uygulamasını kullanın.*
 
AirPlay 2 hoparlörleriyle ortamlar ve otomasyonlar
Apple Music ile şarkılara, çalma listelerine ve radyo istasyonlarına erişin.*
 
Yenilenmiş Ev uygulaması aksesuar denetimleri
Ev uygulaması şimdi çok daha güçlü aksesuar denetimlerine sahip.
 
Harita
Yeni harita
Baştan sona yeniden tasarlanan harita uygulaması size yollar, plajlar, parklar, binalar ve daha fazlası için çok gelişmiş ve daha gerçekçi detaylar sunuyor.3
 
Etrafa Bak
Mekanın 360 derecelik görünümünü sunan etkileyici bir 3D deneyimiyle, gideceğiniz yeri önceden keşfedin. Gezinirken akıcı ve hatasız geçişlerin tadını çıkarın.4
 
Uçuş durumu
Şimdi uçuş terminaliniz, kapı konumları, kalkış saatleri ve daha fazlasıyla ilgili anlık güncellenen bilgiler elinizin altında.
 
Ortak dinleme
İki çift AirPods’u tek bir iPhone ile eşleştirin ve arkadaşınızla birlikte aynı şarkının veya filmin keyfini çıkarın.*
 
Memoji ve Mesajlar
Ad ve fotoğraf paylaşma
Bir yazışmaya başlarken veya diğer kişi bir mesajı yanıtladığında otomatik olarak adınızı ve fotoğrafınızı paylaşın. Herkesle veya yalnızca kişilerinizle paylaşmayı ya da hiç paylaşmamayı siz seçin. Hatta dilerseniz fotoğrafınızın yerine bir Animoji, resim veya monogram kullanın.
 
Memoji çıkartmaları

Mesajlar’da çeşitli duyguları ifade edebilmek için Memoji ve Animoji karakterlerinizle otomatik çıkartma paketleri oluşturun.
 
Gelişmiş arama

Mesajlar’daki arama özelliği,
aradığınızı bulmanızı daha da kolaylaştırıyor. Siz tek bir harf bile yazmadan, arıyor olabileceğiniz son mesajları, kişileri, fotoğrafları, bağlantıları ve konumları gösteriyor. Arama yapmak için yazmaya başladığınızda Mesajlar sonuçları kategorize ediyor ve aramanızla eşleşen sözcükleri vurguluyor. Aradığınız bir mesajı
bulmak için kişisel yazışmalarda da arama yapabiliyorsunuz.
 
Gelişmiş detay bölmesi
Yazışmada paylaşılan bağlantıları, konumları ve ekleri düzenleyen detay bölmesi, aradığınızı tek bir bakışta bulmanızı kolaylaştırıyor.
 
Gelişmiş Memoji özelleştirme

Makeup özelliği allık ve göz farını kişiselleştirmenize olanak veriyor ve tam istediğiniz görünümü elde etmenizi kolaylaştıran düzenleme araçları sunuyor. Tel takarak dişlerinizi kişiselleştirebiliyor, burnunuza, kaşınıza, göz kapağınıza ve ağız çevrenize piercing’ler ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca 30 yeni saç stili, 15 yeni baş aksesuarı, daha fazla küpe ve gözlük seçeneği bulunuyor.
 
Yeni Animoji

Fare, ahtapot ve inek olmak üzere
üç yeni Animoji karakteriyle şimdi kendinizi ifade etmek için daha
fazla seçeneğiniz var.
 
Klavye
Kaydırarak veya dokunarak yazma
Kaydırarak ve dokunarak yazma arasında dilediğiniz zaman geçiş yapabiliyorsunuz. Böylece cümlenin ortasında olsanız bile size daha rahat gelen yöntemi seçebiliyorsunuz.
 
Alternatif sözcük seçenekleri
Tahmin çubuğunda çıkan alternatif sözcük seçenekleri sayesinde kolayca farklı bir sözcük seçebiliyorsunuz.
 
Anımsatıcılar
Yepyeni tasarım
Yeniden tasarlanan Anımsatıcılar uygulaması, anımsatıcılarınızı oluşturmanın, düzenlemenin ve takip etmenin daha güçlü ve akıllı yollarını sunuyor.
 
Yeni hızlı araç çubuğu
Klavyenin hemen üzerinde yer alan yeni hızlı araç çubuğuyla anımsatıcılara saat, tarih, konum, bayrak ve hatta dosya eklemek hiç olmadığı kadar kolay. Bunun için başka bir ekrana geçmeniz bile gerekmiyor.
 
Siri’den anımsatıcı önerileri

Mesajlar’da biriyle yazışırken Siri anımsamak isteyebileceğiniz şeyleri anlıyor ve anımsatıcı oluşturmanız için öneride bulunuyor.

CarPlay
CarPlay Kontrol Paneli
Haritalara, ses denetimlerine ve akıllı Siri önerilerine tek bir yerden erişmenizi sağlayan yepyeni bir görünüm.
 
Takvim uygulaması
Yeniden tasarlanan Takvim uygulaması sayesinde, gün içinde yapacaklarınıza hareket halindeyken hızlıca göz atın.
Yol tarifi almak veya bir toplantıya bağlanmak için dokunmanız yeterli.
 
Ana Ekran’daki yenilikler

Yenilenen CarPlay Ana Ekranı, yuvarlatılmış köşeler, yeni tablo görünümleri ve yeniden tasarlanmış durum çubuğuyla modern bir görünüme sahip.
 
Apple Music’teki yenilikler

Yeniden tasarlanan Apple Music uygulaması, yeni müzikler keşfetmeyi ve eski favorilerinizi bulmayı daha da kolaylaştırıyor.
 
 

İlgili Makaleler