Modanın Başkentinde Bahar Esintileri

İlkbahar-Yaz 2023 koleksiyonlarının sunulduğu Paris Prêt-à-Porter/ Hazır Giyim Haftası bu sezon takvime eklenen yeni modacılarla renkli görüntülere sahne oldu. Feminen silüetler, akıcı formlar, floral etkiler, püsküller, saçaklar, fiyonklar ve kravatların yanı sıra toprak ve metal tonlarının ön plana çıktığı defilelerden işte gözümüze takılanlar.

 

YAZI: AKGÜN AKDİL

Balenciaga

Her tarafı yığınla çamurla kaplanmış bir podyum düşünün. Demna modaya bakışını sıra dışı bir üslupla göstermeye devam ediyor. Geçen sezon Ukrayna savaşı ve göçü anlatan kar fırtınalı bir defile yapan tasarımcı, bu sezon da bizi modanın o ışıltılı, lüks, konforlu dünyasından bir anda gerçeğin soğuk ve karanlık odasına götürdü. Önceki karlı defilenin devamı olan şov, karın erimesinin ardından ortaya çıkan çamur deryasında geçiyor. Modellerin yürümekte zorlandığı bu balçık podyumda sunduğu koleksiyon için “Kutulardan, etiketlerden, etiketlenmekten ve bir kutuya konmaktan nefret ediyorum. Toplum, internet ve genel olarak dünya bunu yapmayı seviyor, çünkü bu şekilde güvende hissettiriyor. Moda kutuları ve etiketleri her şeyden çok sever. Lüks, lüks değil, sokak, moda, iyi, kötü, vızıltı, viral, hepsi aynı, kimin umurunda. Lüks modayı gösterişli, seçkin ve görsel olarak pahalı bir kutuya koymak sınırlıdır ve oldukça eskidir. Modadaki bireysellik, o anın bazı ünlülerinin hikayelerinde bir gönderi tarafından dikte edilen sahte trendlere indirgeniyor.” diyor. Farklı olmanın harika bir şey olduğuna dikkat çekip kimlik ve kendini ifade etmeye atıfta bulanan Demna “Kişi, kimliğini ve gerçekte kim olduğunu kabul etmek için cesarete ve ısrarcılığa ihtiyaç duyar. Artık koleksiyonlarımı açıklamaya ve tasarımlarımı sözlü olarak ifade etmeye değil, bir ruh halini ifade etmeye karar verdim. Moda görsel bir sanattır ve ihtiyacımız olan tek şey, onun birinin gözünden görülmesidir. Moda, en iyi senaryoda birine satılacak bir hikayeye ihtiyaç duymamalıdır. İster beğenirsin ister beğenmezsin. Bu gösterinin seti, gerçeği araştırmak ve gerçekçi olmak için bir metafor.” diye de ekliyor. Kanye West’in deri pantolon, üzerinde güvenlik yazan çok cepli, hacimli askeri bir üniformaya benzeyen ceket ve beyzbol şapkasından oluşan baştan aşağı siyah bir görünümüyle açılan şovda yüzleri yaralı bereli modeller, Balenciaga yazılı ağız koruyucularla yürüdüler. Oversize deri ceketler, ekstra uzun peluş atkılar, ışıltılı Hollanda takunyaları, vücudu saran elbiseler, file örgü kazaklar, zincir kolye ve küpelerin dikkat çektiği koleksiyonda bir cips markası ile yapılan iş birliği çerçevesinde tasarlanan cips paketi şeklindeki deri çantalar da ilgi çeken tasarımlardandı.

Loewe

Moda haftalarında merakla beklediğimiz, bu sezon nasıl bir çılgınlık yapacak dediğimiz tasarımcılardan biri olan Jonathan Anderson bu kez bir çiçek bahçesi yarattı. Sürrealist tasarımlarıyla ön plana çıkan Anderson, Anthurium çiçeğini üç boyutlu heykelsi bir kıyafete dönüştürerek Paris Moda Haftasına damgasını vurdu. Kırmızı, beyaz ve yeşil renklerdeki fiberglass’tan yapılan bu tasarım, elbisenin üst kısmını tamamen saran bir görünümde. Bu tropik bitki ile egzotik çağrışımları da olan defilede silueti küçülten, sıkılaştıran formlar, bele oturan, çok kısa, pileli polo elbiseler, orantısız deri ceketler yer aldı. Ayrıca şirin görünümleriyle beğeni toplayan pikselleştirilmiş kapişonlu üstler, sönmüş balonlardan yapılmış topuklu ayakkabılar da vardı.

 

Thom Browne

İyi bir hikaye anlatıcısı olan Thom Browne masalsı bir görsellikte anlattığı İlkbahar-Yaz 2023 koleksiyonunu Opéra Garnier’de muhteşem bir şovla sundu. Modern bir Sindirella masalı olan defilenin açılışı Game of Thrones dizisinin oyuncusu Gwendoline Christie’nın kırmızı dantel elbise üzerine giydiği düşes ipek saten, altın işlemeli Japon kimonolarını andıran bir sabahlık ile başladı. 1.92 cm boyundaki Christie’nın bu haşmetli girişinden sonra modeller arkalarında 1’den 20’ye kadar kolej numaraları yazılı olan geniş yakalı sarı, kırmızı, yavruağzı, mavi, pembe, mor tonlarındaki ipek tafta opera paltolarıyla yürüdüler. Hemen ardından da Pose dizisinden oyuncu ve şarkıcı MJ Rodriguez beyazlar içinde bu masalın Sindirella’sı olarak karşımıza çıktı. Punk saçlarıyla da üvey kardeşi Bella Hadid’den başkası olamazdı! Koleksiyonda pileli kabarık etekler, pastel tonlarda dev puantiyeli ceketler, dökümlü ipek tafta puantiyeli elbiseler, düşük belli pantolanlar, kısa gömlekler, büzgülü tül bodyler, platformlu saddle ayakkabılar, kaniş şeklinde çantalar yer alıyor. Geleneksel klasik erkek terziliğini ilginç hikayelerle yeniden yorumlayan Thom Browne’nin bu harika şovunun en unutulmaz anı hiç kuşkusuz defilenin sonunda klasik Thom Browne gri takımları içinde 4 erkeğin taşıdığı pembe tülden bir Cadillac’ın içinde MJ Rodriguez’in dans ederek yürümesi oldu.

Zimmermann

Avusturalya markası Zimmermann Paris Moda Haftasına bu sezon ilk kez katıldı. New York Moda Haftası takviminden çıkıp Paris’i tercih eden marka Petit Palais’nin yemyeşil bahçesinde İlkbahar-Yaz 2023 koleksiyonunu sundu. Paris’e kısa bir süreliğine de olsa denizin iyot kokusunu, sımsıcak kumu hissettiğiniz bir yaz gününü getiren Wonderland adlı koleksiyonun ilham kaynağı Sidney’deki Tamarama Plajı ve içindeki lunapark treni. 90’lı yıllarda orada yaşadığını ve  panayır ortamından etkilendiğini belirten markanın kurucusu ve yaratıcı direktörü Nicky Zimmerman hem hız trenlerinin dalgalı formalarını hem de sirk çadırlarını, sörfü, dalgaları yansıtan silüetler tasarlamış. Plaj stilini şık korseler, dantellerle süsleyen Zimmerman yakın zamanda Paris’te bir tasarım stüdyosu açmayı planlıyor.
 

Coperni

Coperni’nin İlkbahar/Yaz 2023 koleksiyonu Paris Arts & Métiers Müzesinin Salle des Textiles/Tekstil Salonunda sunuldu. 1850 yılında müzenin mimarı Léon Vaudoyer tarafından inşa edilen salon iplik ve dokuma makinelerinin sergilendiği bir mekan. Coperni’nin kurucuları Arnaud Vaillant ve Sébastien Meyer, Fabrican Ltd ile canlı ve benzersiz bir elbise yaratmak için iş birliği yaparak Paris Moda Haftasının en ilginç şovlarından birine imza attılar. Fabrican Ltd’nin başkanı ve sprey kumaşın mucidi olan Dr. Manel Torres’in önderlik ettiği performansta model Bella Hadid’in çıplak vücuduna doğrudan sprey sıkarak bir elbise yaratıldı. İzleyiciler önünde canlı olarak gerçekleşen, bilim ve modanın fütüristik bir birleşimi olan bu performans püskürtmeli kumaşın 21.yüzyılın en yenilikçi ve öncü malzemelerinden biri olduğunu da kanıtladı.

 

Victoria Beckham

Pandemi nedeniyle defilelere üç yıl ara verdikten sonra bu yıl ilk kez Paris Moda Haftasında yer alan Victoria Beckham Parisian stiline yaraşır bir biçimde seksi ve eğlenceli bir çizgiyle karşımıza çıktı. İç çamaşırı görünümlü kıyafetler, kalp figürlü elbiseler, bol kesimli pantolon-ceket takımların dikkat çektiği koleksiyonda Georgette, şifon, Çin krepi, ipek jarse ve saten kullanılmış. Renk paleti ise pastel tonlarında leylak, açık pembe, toz mavinin yanı yeşil, kırmızı, siyah ve beyazdan oluşuyor. Ayrıca hem çantalarda hem de eteklerde bolca kullanılan ipek püsküller koleksiyonun eğlenceli unsurlarından biriydi.

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler