Ofis Temposunda Fit Kalmanın Yolları

Havalar hala sıcak görünse de mevsim geçişlerinde görülen hava değişimi ile birlikte kişilerde yorgunluk, halsizlik ve çeşitli hastalıklar baş gösterebiliyor. Bu dönemlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek hastalıklara karşı vücudu korurken, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler de oldukça aza iniyor.
Çalışma hayatı günümüzün büyük bir kısmını kaplıyor. Bu büyük zaman diliminde doğru beslenmek oldukça önemli.

  • Öğün Atlamayın

Kahvaltınızı az yağlı, sağlıklı besinlerle yapın. Mesela poğaça ya da börek yerine, yumurta, peynir, zeytin ve çayı tercih edin. Unutmayın bir elma, bir kâse yoğurt veya bir su bardağı süt ve üç ceviz de kahvaltınız olabilir.

  • Ofis Çekmecesi

Çekmecenizde bisküvi, çikolata, cipsler yerine kuru meyveler (kuru kayısı, kuru incir gibi), kuruyemişler (ceviz, fındık, badem gibi) bulunsun. Bu besinler ara öğünleriniz için iyi bir tercihtir.

  • Hayır Diyebilmek

İkramlara hayır demeyi bilmelisiniz. Öğle yemeklerinde daha az yağlı yemekler almalı, kızartmalar yerine ızgara, fırında, haşlama pişirme yöntemleri kullanılmış yemekleri tercih etmelisiniz.

  • Öğle Arası

Öğle yemeğiniz için dışarı çıkın, yürüyüş yapın. Fast-food, hamburger, pizza yerine; bir çorba, bir sebze yemeği, bir ayran veya bir çorba, bir ızgara et yemeği yiyebilirsiniz. Öğle yemeğinizi ofise sipariş etmek zorundaysanız; ton balıklı salata, tam tahıllı ekmekli sandviçler, ızgara köfte salata, kepekli tost, ayran tarzında menüleri tercih edin.

  • Bitki Çaylarını Tercih Edin 

Sürekli çay, kahve, meşrubat tarzı içecekleri tüketmek yerine masanıza bir şişe alın ve bol su tüketin. Ofiste 8-10 bardak su içebilirsiniz. Siyah çay yerine, yeşil çay ya da beyaz çayı tercih edin. Stresi azalttığı için papatya, rezene ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için adaçayı, ıhlamuru tercih edebilirsiniz.

  • Metabolizmanızı Hızlandırın

Metabolizma hızlandıran yiyecekler ve baharatlar grubuna baktığımızda; kırmızı pul biber, karabiber, hardal, hindistan cevizi yağı, protein içerikli yiyecekler, süt ürünlerini görüyoruz. Bunları yemeklerinizde, ara öğünlerinizde, ana öğünlerinde dengeli ve yeterli tüketebilirsiniz.

  • Meyve ve Sebzeyi İhmal Etmeyin

Meyve-sebze tüketimine de dikkat edin; günde 3-5 porsiyon meyve tüketimi sağlığınızın devamı için gerekir. Ofis ortamında yenebilecek, pişirilebilecek meyve-sebzeleri tespit edip düzenli tüketmek gerekir.

  • Tatlı Krizleri İçin

Tatlı ihtiyacınızı; taze ve kuru meyveler ya da tarçınlı çay ile giderebilirsiniz.

  • Harekete Geçin

Harekete geçiyoruz. Şirket içinde 4-5 kat için asansör kullanmayın. 9. kat için 7. katta inin.
7. katta bulunan insanlara da bir selam verin. Çalışma masanızda 15-20 dakika da bir 2-3 dakika fiziksel egzersiz için mola verin. Bunun gibi sizi harekete geçirecek aktiviteleri düşünün ve uygulayın.

  • Tüm Bunlara Ek Olarak Çalışanlara İyi Gelecek Bazı Besinler; 

Ananas, kivi, greyfurt, ıspanak, semizotu gibi yeşil yapraklılar, probiyotik yoğurtlar, kefir, mayasız krakerler, yumurta gibi besinler gün içerisinde daha dinç kalınmasını ve enerjinin korunmasını sağlar.
 

İlgili Makaleler