Sağlıklı saçlar için 6 temel ipucu

Sağlıklı saçlara sahip olmak her kadının hayali! Ancak kimyasal işlemler, mevsim geçişleri ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin eksikliği saç yapınızı ve sağlığını etkileyebiliyor. Aslında sağlıkla parıldayan güçlü saçlara sahip olmak aslında zor değil, yalnızca biraz zaman istiyor. Hatta düzenli olarak uygulanan temel bakım rutinleri, saçları eskisinden bile daha sağlıklı ve güzel yapabiliyor.

Peki sağlıklı saçlara sahip olmak için temel olarak hangi bakım rutinleri uygulanmalı? Birlikte bakalım…

( Kapak fotoğrafı: irinashayk )

Saç derisi bakımı

Saç bakımında atlamamanız gereken en önemli nokta; saç derinize de bakım yapmak. Çünkü sağlıklı saçların sırrı saç derisinden geçiyor. Saç derinizin sağlıklı kalabilmesi için uygulamanız gereken adımlar ise oldukça kolay. Öncelikle saçlarınızı sıcak değil ılık su ile yıkamaya özen gösterin, çünkü sıcak su derinizin hassaslaşmasına ve saçlarınızın dökülmesine neden olur.

Bunun yanı sıra eğer kepek problemi yaşıyorsanız, mutlaka kepek önleyici bir şampuan kullanmalısınız. Öte yandan, saçınızdaki fazla sebum üretimiyle birlikte aşırı yağlanma, hassasiyet, dökülme gibi problemlerle karşılaşmamak için saçlarınızı en az iki güne bir yıkamaya özen göstermelisiniz.

Serum ile daha güçlü saçlar

Saç serumları yoğun içerikli formüllere sahip olduğu için saç tellerine anında etki eder. Böylece saçınız ihtiyaç duyduğu nemi ve besinleri bünyesine kısa sürede alır. Temiz saçınızı şekillendirmeden önce kullanabileceğiz saç serumları, saçlarınızı nemlendirir ve güçlenmesine yardımcı olur. Gece yatmadan önce saç uçlarınıza uygulayacağınız serum ise ışıl ışıl ve daha yumuşak bir saçla uyanmanızı sağlar.

Nem deposu

Hava koşulları ve ısı ile şekillendirmeler saçınızın nemini kaybetmesine neden olabilir. Nemini kaybeden saçlar ise sağlıksız ve bakımsız görünür. Bu durumun önüne geçebilmek için zengin içerikli saç bakım ürünleri ve yağları kullanabilirsiniz. Örneğin; doğal bitki özleri ve vitamin içeren saç yağları, saçınızın nem dengesini olması gerektiği seviyeye getirirerek, saçlarınıza ışıltı kazandırır.

Saçlarınıza ara sıra badem yağı, hindistan cevizi yağı ya da argan yağı gibi doğal yağlar ile de bakım yapabilirsiniz. Saç yağlarının yanı sıra düzenli olarak serum kullanmanız ve haftada 2 maske uygulamanız, saçlarınıza ihtiyaç duyduğu nemi kazandıracaktır.

Hava koşullarına uygun bakım rutinleri

Mevsimler değiştikçe saçlarınızın ihtiyaç duyduğu bakım rutinleri de değişiklik gösterir. Bunun için saçlarınıza hava koşullarına göre bakım rutinleri uygulamanız gerekir. Örneğin; yazın saçlarınız için güneş korumalı ürünler kullanmalısınız, çünkü güneşin zararlı ışınları, saçlarınızı kurutarak yıpranmasına neden olur. Ayrıca deniz suyu ve klora maruz kalan saçlar da doğal nemini kaybeder.

Sonbahar gibi mevsim geçişlerinde ise saçlarda dökülmeler ve cansızlık artacağı için saçlarınıza ihtiyaç duyduğu nemi sağlayacak ve dökülmesini önleyecek içerikteki ürünleri kullanabilirsiniz. Dolayısıyla yaz ve sonbahar gibi mevsimlerde saçlarınıza ekstra koruma sağlayan ürünler kullanmalısınız.

Vitamin takviyesi

Saçlarınıza düzenli bakım rutinleri uygularken aynı zamanda içten de beslemelisiniz. Özellikle A, B, C, E ve D vitaminleri beden sağlığına olduğu kadar saçlara da çok faydalı. Örneğin; A vitamini saçların dökülmesini engellerken, B vitamini saçların kırılmadan sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlıyor ya da C vitamini saçların parlaklığını arttırırken, D vitamini yeni saç köklerinin oluşmasına destek oluyor. E vitamini ise yeni saç hücrelerinin oluşmasını ve var olanların güçlenmesini sağlıyor. Dolayısıyla bir uzman kontrolünde, beslenme alışkanlığınıza bu vitaminleri ekleyerek, hem sağlığınızı hem de saçlarınızı koruyabilirsiniz.

Düzenli kestirmek

Kimyasal ve hava koşullarının olumsuz etkileri ile saçlarınız kırılmaya çok müsait. Etkili saç bakım ürünleri kullansanız bile sağlıklı saçlara sahip olmak için saçlarınızı düzenli olarak kestirmelisiniz. Pürüzsüz ve sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız, özellikle her mevsim geçişlerinde saçlarınızdaki kırıkları aldırmaya özen göstermelisiniz.

İlgili Makaleler