8 adımda cildinizi kışın etkilerinden koruyun

Kışın gelmesi ile birlikte değişiklik gösteren hava durumu en çok cildi etkiliyor. Soğuk hava, cildin nemini azaltarak, onun kurumasına ve matlaşmasına neden oluyor. Peki kışın cildi korumak için neler yapabiliriz? İşte kışı sağlıklı ve parlak bir cilt ile geçirebilmeniz için pratik önerilerimiz.

( Kapak Karesi: Bella Hadid / Getty )

Cilt tipinize uygun bir nemlendirici tercih edin

Kış aylarında yıpranan ve nemini kaybeden cilt için bir dermatoloji uzmanından yardım alarak en doğru nemlendiriciyi bulmanız çok önemli. Böylece yeteri kadar nemlenen cildiniz daha sağlıklı ve parlak görünecektir.

Cildinizi gün boyunca temiz tutun

Hava kirliliği ve makyajla tıkanan gözeneklerinizi, sizin için en uygun temizleyiciyle günde iki kez yıkayarak arındırın. Yeterince temizlenen cildinizdeki siyah nokta ve sivilce üretimi bu şekilde azaltabilir, yaşlanmanın ciltteki etkilerinin önüne geçebilirsiniz.

Sigara dumanına maruz kalmayın

Sigara, içindeki pek çok zararlı madde nedeni ile birçok organımız gibi cildimizin de en büyük düşmanı. Bu zararlı madde, vücutta kan dolaşımını bozarak, hücre yenilenmesini engeller ve cilt yaşlanmasını hızlandırır. Sigaradan uzak durarak, cilt sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Suyun hücreleri yenileyici ve cildi gençleştirici etkilerinden faydalanın

Kış şartlarında kuruyan ve kırışan cildin sıvı ihtiyacı özellikle su içerek karşılanabilir. Çay, kahve veya meyve suları bu ihtiyaca cevap veremez. Günde en az sekiz bardak su tüketerek vücudunuzu toksinlerden arındırabilir, cildinizin daha nemli ve sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz.

Düzenli egzersiz yaparak toksinlerden arının

Düzenli egzersiz yapmak terleme yoluyla vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur, cildi de harekete geçirip parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Haftada birkaç saatinizi ayırarak egzersiz yapabilir ve toksinlerden arınabilirsiniz.

Antioksidan besinleri ihmal etmeyin

Son yıllarda antioksidan besinlerle cilt sağlığı arasındaki ilişki bilimsel olarak kanıtlandı. Bu gıdalar cilt hücrelerinin bakım ve onarımına yardımcı olurken, yaşlanma etkilerini azaltıyor. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeniz bu nedenle oldukça önemli. Cilt sağlığınız için, havuç, bal kabağı, lahana, kabak, yeşil yapraklı sebzeler, yeşilbiber, portakal, badem, ceviz ve fındık gibi besinleri tüketebilirsiniz.

Uzmanlardan yardım alın

Cildinizde meydana gelebilecek matlaşma, kırışıklık, sarkma, kuruma gibi tabloların kalıcı hale gelmemesi için uzman yardımı almanız önemli. Pek çok kozmetik dermatoloji uygulaması ile cilt sağlığını koruyabilir, istediğiniz sağlıklı görünümü elde edebilirsiniz. Cilt için en sık gerçekleştirilen uygulamalardan biri olan “peeling” yönteminde özel solüsyonlarla ölü deri tabakasının soyulması ile yenilenme sağlanıyor. “Mezoterapi”de ise vitamin, mineral, aminoasitler ve özel ilaçlarla yüz, boyun, el ve dekolte bölgelerinde orta deri tabakasına ulaşılıyor. Bu sayede kırışıklıklar ve lekelerin giderilmesi amaçlanıyor. Kişinin kendi kanından elde edilen trombosit adlı hücrelerin ve büyüme faktörü içeren zengin plazma sıvısının cildin orta ve alt tabakalarına küçük enjeksiyonlarla uygulanması işlemi olan “PRP” ise ciltte canlılık ve parlaklık sağlıyor. Ayrıca, on beş dakika süren “botulinum toksin” işlemiyle de kırışıklıklarınızdan kurtulabilir, dolgu uygulamalar ile de cildinizdeki çöküntü ve çizgilenmeyi giderebilirsiniz.

İlgili Makaleler