Sezonlar Arası: Resort 2022

Hazırlayan: Eylül Solakoğlu

Geçen yıl kampanya çekimleriyle tanıtılan Resort ya da diğer adıyla Cruise koleksiyonlarının çoğu, 2022 sonunda fiziksel defileler ve moda filmlerine evrildi. Yüksek modanın öne çıkan sunum ve şovlarını mercek altına aldık. 

BALMAIN

“Koleksiyonlarımı hazırlarken Mösyö Balmain’ın cesur ruhuyla oluşturduğu temellerin üzerine koymaya çalışıyorum. Balmain’de geçirdiğim süre boyunca, markanın DNA’sını korumanın yanı sıra ona yeni bir Fransız tarzı eklediğimi fark ettim. Bu, benim için bugüne kadarki en kişisel koleksiyon” 
Kreatif Direktör Olivier Rousteing, bu sözlerle anlattığı Balmain Resort 2022 koleksiyonunda Pierre Balmain’ın mirasının yanı sıra kendi ailesinin Afrika kökenlerinden de esinlendi. Afrika’nın dokuma, desen ve mücevherli işlemelerden oluşan mirası ve bölgenin geleneksel zanaatları tasarımlarının başrolünü üstlendi. Taze, bohem ve üniseks olarak tanımlanan koleksiyonda işlemeli yelek ve elbiseler, şık smokin takımlar, militer esintili bol kesim parçalar ve klasik blazer ceketler, altın tonlu feminen detaylarla buluşuyor. Balmain’in 50 yıllık ikonik labirent deseni ise hem hazır giyim hem de aksesuar parçaları üzerinde kendini gösteriyor. 
 


CHANEL

Chanel’in ara sezon koleksiyonlarını dünyanın farklı seyahat rotalarında sunma alışkanlığına pandemi nedeniyle verdiği ara sona erdi. Fransa, Les Baux-de-Provence’daki Carrieres de Lumieres alanında sergilenen koleksiyonda kreatif direktör Virginie Viard’ın ilham kaynağı, moda evinin kurucusu Gabrielle Chanel’in yakın arkadaşı olan Fransız sanatçı Jean Cocteau ve 1960 tarihli filmi Testament of Orpheus oldu. Siyah ve beyaz ağırlıklı 66 görünümden meydana gelen koleksiyonda klasik tüvitler, keskin hatlı pantolon ve etek takımları, zarif çiçek motifleri, 60’lar ve 80’ler esintili punk etkiler yaratan püsküller, deriler, boncuklar ve baskılı tişörtler yer alıyor. Cocteau’nun yıldız, kuğu gibi illüstrasyonlarının da kıyafetleri süslediği koleksiyonun asi temasını saç aksesuarları, botlar, çantalar ve file çoraplar tamamlıyor.
 


DIOR

Kreatif direktör Maria Grazia Chiuri, Cruise 2022 koleksiyonu için rotayı Atina, Yunanistan’a çevirdi.
İlk kez 1951 yılında, Akropolis’te Dior Haute Couture elbiselerin fotoğraflandığı bir moda çekimi, koleksiyonun başlıca ilham kaynağıydı. Hareket fikrini merkeze alan Chiuri, lokasyon olarak Antik Yunan döneminde spor faaliyetlerinin başladığı ilk yer olan tarihi Panathinaiko Stadyumu’nu tercih etti. Moda evinin yüksek işçilik ürünü couture parçalarını spor giyim kodlarıyla buluşturan 91 görünümün her biri, yerel zanaatlara ve kültür mirasına övgü niteliğindeydi. Beyaz, mavi ve altın tonlarının ağırlıkta olduğu tasarımlar arasında geleneksel peplos giysisinin yeni yorumları, harness’larla tamamlanan elbise ve takımlar, fermuarlı cepler ve büzgülerle hareketlenen desenli spor giyim parçaları yer alıyor. İkonik Dior çantalarının yeni güncellemeleriyle ve fütüristik sneaker’larla tamamlanan koleksiyonun çekimlerini kadın fotoğrafçı ve yönetmenlerin yapması da Chiuri’nin ilk günden bu yana sürdürdüğü feminizm anlayışını vurguluyor. 
 


GIVENCHY

Matthew Williams, Givenchy kreatif direktörlüğünü üstlendiğinden beri ona kişisel markası 1017 ALYX 9SM’den aşina olduğumuz cool, asi ve genç sokak stili kodlarını ustalıkla entegre ediyor. 
Williams, yine bu fikirden yola çıkarak Givenchy Resort 2022 koleksiyonunu Paris’in ihtişamlı binalarından uzak bir demiryolunda sunmayı tercih etti. Defile filmi olarak yayınlanan koleksiyon, tasarımcının 90’lar etkili, yer altı kültürlerinden referans alan ilham kaynaklarını bir araya getiriyor. Airbrush sanatçısı Chito’nun püskürtme tekniğiyle elde yarattığı illüstrasyonlarla bezeli parçalar grafiti etkisi yaratırken, grunge etkili asitle yıkanmış jean’ler, oversized hoodie’ler, kısa bomber stili ceketler, dar elbiseler ve büyük aksesuarlar daha genç ve özgür ruhlu bir Givenchy kadını vadediyor.
 


LOUIS VUITTON

Louis Vuitton’un kreatif önderi Nicholas Ghesquiere, Paris’in biraz dışında, sanatçı Dani Karavan tarafından tasarlanan Axe Majeur yapıtında sergilediği koleksiyonla her daim hayran olduğu sanat, mimari ve fütürizme bir kez daha göz kırptı. Paraşüt kumaştan piliseli mini elbiseler, astronot giysilerinin kapitone dokularından esinlenilerek yaratılan pantolonlar ve 60’lı yıllardaki uzay çağı temalı tasarımlarıyla bulunduğu dönemin ötesine geçen Fransız tasarımcı Andre Correges’in vinil tutkusundan esinlenen parçalar oldukça sıra dışı ve iddialıydı. Ghesquiere, neşeli ve optimist olarak tanımladığı koleksiyonda bu düşüncesini tüy detaylı bluz ve etekler ve disko topu gibi ışıldayan bir kokteyl elbisesiyle yansıyırken arzu nesnesi botlar hazır giyim parçalarından rol çaldı.
 


SALVATORE FERRAGAMO 

Kreatif direktör Paul Andrew’un geçen Nisan ayındaki vedasının ardından, Ferragamo Resort 2022 koleksiyonu tasarım ekibi tarafından hazırlandı. Floransa’daki Marino Marini Müzesi’nde gerçekleştirilen bir lookbook çekimi ile tanıtılan koleksiyon daha sportif, minimal bir çizgide ilerliyor ve moda evinin birkaç sezondur üzerinde çalıştığı ileri dönüşüm konseptini benimsiyor. Ferragamo arşivlerinden seçilen desenlerin süslediği parçalar, renk bloklu düz kesim elbiseler, şık bomber ve deri ceketler, midi boy etekler ve sportif takımların yanı sıra denim parça seçkisi de ara sezonun en dikkat çeken unsurları arasında yer alıyor. Aksesuarlarda ise sivri burun düz ayakkabılar, ‘Trifolio’ve ‘Studio’ çantaların yeni güncellemeleri çok satanlar listesi için kapışılacak parçalar arasında yer alacağa benziyor.
 


VALENTINO 

İlkbahar – Yaz 2022 sezonunda Paris Moda Haftası’na dönüş yapan kreatif direktör Pierpaolo Piccioli, resort koleksiyonunun çekimlerini de Paris’in popüler Marais bölgesindeki Le Progres isimli bir kafede, Dixie D’Amelio, Christian Coppola, Tina Kunakey gibi yeni jenerasyonun başarılı isimleriyle gerçekleştirdi. Kunakey gibi yeni jenerasyonun başarılı isimleriyle gerçekleştirdi. 
“Valentino’nun mirasını korurken ona enerji katmak ve sokağa uyarlamak istiyorum. Bunu sadece sözle değil eylemle başarabilirim.” diyen Piccioli, çeşitlilik fikrini benimseyen çok yönlü ve bir o kadar şık parçalara hayat verdi. İyi dikimli pantolon, şort ve etek takımları, püsküllü pançolar, çiçek motifli paltolar, dantel detaylı romantik bluzlar, tüy ve payet detaylı canlı desenlerde elbiseler denim ve sneaker’larla dengelenerek modern ve genç bir couture hissi yaratıyor. Moda evinin imzası çanta modelleri ise pembe ve morun farklı tonlarında sunuluyor.

İlgili Makaleler