Son yılların en etkileyici moda filmleri

Dünyanın en önemli moda evlerinden birinin skandalları, moda endüstrisinin acımasız yüzünü işleyen bir gerilim filmi ya da ilham yükselten bir başarı öyküsü… Funny Face, Blow-Up, Mahogany, The Devil Wears Prada, Prêt-à-Porter gibi kült moda filmleri ile farklı şekillerde işlenen moda dünyası, beyaz perdedeki popülerliğinden hiçbir şey kaybetmiyor. Gerçek bir moda tutkunun izlemesi gereken, bir çok moda filmi olduğu kesin. Son yıllarda, moda dünyasını odağına alırken kostüm tasarımlarıyla da büyük başarı yakalamış filmlere birlikte göz atalım.

Cruella (2021)

Cruella (2021)
Film 1970’ler Londra’sındaki Punk-Rock devrimi sırasında, zeki ve yaratıcı moda tasarımcısı Estella’nın, uğradığı zorbalık ve haksızlıklar karşısında Cruella de Vil’e dönüşme hikayesini anlatıyor. Fantastik filmin kostüm tasarımcısı Jenny Beavan, kıyafetleri bir hikaye anlatım aracı olarak kullanan ve modayla ilgilenmeyen bir tasarımcı. 94. Akademi Ödülleri Töreni’nde, “Cruella” filmi ile En İyi Kostüm Tasarımı dalında Oscar aldı. Daha önce on defa aynı ödüle aday gösterilmiş olan Jenny Beavan, filmde Cruella’yı canlandıran Emma Stone ile 47 farklı kostüm üzerinde çalışmıştı.

House of Gucci (2021)

House of Gucci (2021)
Patrizia Reggiani’nin Maurizio Gucci’yi öldürmesiyle sonuçlanan evliliğinin anlatıldığı filmin, dünyanın en önemli moda evi Gucci söz konusu olunca kostümleriyle konuşulması kaçınılmaz. Gladiator ve The Last Duel filmlerinin başarılı kostüm tasarımcısı Janty Yates, seyirciye bir moda dokümanı sunma görevini üstlendi. Lady Gaga üzerinde çalışırken, Reggiani’nin gerçekte giydiği kıyafetleri birebir kopyalamak yerine farklı ilhamlarla adaptasyonlar yaptı.Yates, filmde sosyal statüleri kıyafetlerle vurgulama konusunda titiz bir işçiliğe imza atıyor

Phantom Thread (2017)

Phantom Thread (2017)
2018 yılında En İyi Kostüm Tasarımı dalında Oscar’ı kucaklayan film 1950’lerde, Londra modasının savaş sonrası dünyasında geçiyor. Filmde dönemi yansıtan tüm detaylar ustalık ve ihtişamla kostümlere işlenmiş. “The Artist” filminin de kostüm tasarımcısı olan Mark Bridges ipek taftalar, ametist, zümrüt ve akuamarinler kullanılırken, 1948 yılında Charles James tarafından çekilen tasarım fotoğraflarından yararlandığını söylüyor.

The Neon Demon (2016)

The Neon Demon (2016)
The Neon Demon, Los Angeles’a modellik yapmak için taşınan ve Elle Fanning tarafından canlandırılan Jesse’nin hayatından gerilim dolu bir kesit sunuyor. Moda dünyasının, toplumlara kusursuz güzelliği dayatırken etkilediği insanlar, kostüm tasarımcısı Erin Benach’ın seçtiği yüksek moda Saint Laurent, Giles ve Armani giysilerle tamamlanıyor. Sınırlı bir bütçeyle çekilen filmin kostümleri için Benach tasarımcılarla iletişime geçip hayalindeki görünümleri canlandırmak için destek aldı.

Yves Saint Laurent (2014)

Yves Saint Laurent (2014)
1957 yılının Paris’ine gidiyoruz, Yves Saint Laurent henüz 21 yaşında ve moda gurusu Christian Dior’un sağ kolu. Saint Laurent, Dior’un ani ölümünün ardından işlerin başına geçiyor ve ünü hızla dünyaya yayılmaya başlıyor. Yves Saint Laurent’in tehlikeli yaratıcılığının aşk ve iş hayatını nasıl etkilediğini ve markanın hikayesini izlediğimiz filmin kostüm tasarımcısı Madeline Fontaine. Fontaine filmdeki giysilerin her bir parçasının, YSL’e yaraşır şekilde ikonik olmasını sağlamak için üstün bir araştırma ve çalışma gerçekleştirdi. Yves Saint Laurent vakfından ödünç alınan ünlü “Le Smoking” ceketleri ve Mondrian elbisesi dahil filmdeki hemen hemen tüm parçalar orijinal olmasıyla önem taşıyor.

İlgili Makaleler