Yumurtanın Sağlık Açısından Dört Faydası

Yumurta hakkında geçmişten gelen yanlış bir düşünce vardı. O da yumurtanın sağlık açısından oçok faydalı olmadığı ve bunun yanında hatta zararlı olabileceği yönündeydi. Sarısında bulunan kolesterolün, vücuttaki kolesterol seviyesini yükselttiğine ve kalp sağlığını riske attığına dair yanlış inanışlar vardı. Bu inanışlar hala bazı kişiler tarafından savunulmaya devam ediyor ancak bilim insanlarının çoğunun ortak bir kanısı var: yumurta çok sağlıklı!

Amerikan Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan bir çalışmada, sağlıklı insanların yumurta tüketimiyle kalp krizi ya da felç riski arasında hiçbir bağlantı bulunamadı.

Yumurtayı korkmadan yemeniz için dört sebep:

  • Kanser Riskini Azaltır

Yumurta bir numaralı kolin kaynağıdır. Kolin, B Vitamini komplekslerinin içinde yer alan bir maddedir. Karaciğer hastalıklarını ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olan kolin maddesi yumartanın içinde bol miktarda bulunur. Bir yumurta, her gün almanız gereken kolin miktarının yüzde 30’unu içinde barındırır. Yapılan bir araştırmada , yüksek miktarda kolin almak kadınlarda meme kanseri riskini yüzde 24 oranında düşürdüğü görülmüştür. En fazla kolin, yumurtanın sarısında bulunur.

  • Göz Sağlığınızı Korur

Yumurta sarısı yüksek miktarda lutein ve zeaksantin içerir. Çalışmalar, bu iki antioksidanın maküler dejenerasyon (gözde keskin görüşten sorumlu sarı noktanın yaşla birlikte hasar görmesi) ile savaştığını ortaya koymuştur. Düzenli olarak yumurta tüketmek, ileriki yaşlarda gözlerinizin, yemeyenlere oranla daha sağlıklı olacağının garantisi demektir.

  • Belinizi İnceltir

Louisiana State Üniversitesi araştırmacıları, haftada en az beş gün kahvaltıda iki yumurta yiyen obez insanların yüzde 65 daha fazla kilo kaybettiğini ortaya koydu. Yumurta, sağlıklı olmasının yanı sıra ayrıca tok tutma özelliği ile de diyetlerin favorisidir.

  • Kaslarınızı Güçlendirir ve Geliştirir

Yumurta, içinde bulunan yüksek protein oranıyla kaslarını güçlendirir ve geliştirir, size gerekli olan enerjiyi sağlar.

İlgili Makaleler