Editörlerimiz Deniyor: Neden Soğuk Su ile Duş Almalıyız?

Uzmanların ve çevrenizdeki insanların soğuk su ile duş almanın yararlarına dair yaptığı konuşmalara mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Ben her duşa girişimde “Bu sefer sadece soğuk su kullanacağım!” diye niyet etsem de maalesef biraz ılıştırayım, biraz daha, diye diye işin sonunda yine kendim için ideal olan sıcaklıkta takılı kaldım.

Soğuk su ile duş almanın çok etkili ve çok faydalı bir yöntem olduğuna dair yeterince bilgim olmasına rağmen; rahatlamak ve günün tüm o yorgunluğunu, stresini üstümden atmak için yaptığım bir aktivitenin keyfini kaçırmaya hep çok korktum.

Bildiğiniz gibi soğuk su ile duş almak hem kısa hem de uzun vadede birçok fayda sağlıyor. Soğuk su ile duş aldığınızda vücudunuzda olan şeylerden bazıları:

  • Bağışıklık sisteminiz güçleniyor. Rusya’da yeni doğan bebekleri bağışıklık sistemlerinin güçlü olması için soğuk nehirlere soktuklarını mutlaka duymuşsunuzdur.
  • Kan akışınız hızlanıyor.
  • Depresyonu hafifletiyor
  • Uzun vadede kilo kaybını destekliyor.

Ben her zaman sıcak su ile duş yaptım. Suyun ılık olması bile kimi zaman üşümeme sebep oldu, sıcak suyun her zaman vücudumu yumuşattığını düşündüm ve banyodaki buharlar hep çok hoşuma gitti.
Hal böyle olunca soğuk su ile duş almak sağladığı faydalara rağmen bana hep çok uzaktı.

O güne kadar…

Soğuk su ile duş almaya bakış açımı yaşadığım bir deneyim sonrasında değiştirdim. Acilen duş alıp evden çıkmam gereken bir günde kombim bozuldu ve sıcak su erişimim kesildi. Arkadaşlarım yakın çevremde oturmadığı için başka bir evde duş alma ihtimali de doğal olarak rafa kalktı. Kuru şampuan kullanmak ve evden duş almadan çıkmak zaten ihtimal dahilinde bile değildi, özel bir buluşmaya gitmem gerekiyordu.

Bu yüzden derin bir nefes aldım ve banyoya girdim. Çeşmeyi açtığımda soğuk suyla temas eder etmez aklımda neon tabelalarla “Çık buradan!” yazısı yanıp sönmeye başladı. Fakat başlamıştık bir kere, buradan dönüş yoktu.
İlk bir dakika gerçekten acı verdi. Dişlerimi sıkmaktan ve kaslarımı germekten durumu daha kötü bir hale sokmuştum. Daha sonra yavaş yavaş çenemi gevşettim ve sakinleşmeye başladım. Suya alışıyordum ve bir problem yoktu. Bunu hissettiğimde her şey çok daha kolaylaşmıştı.

Soğuk su ile duş aldıktan sonra gerçekten kendimi daha önce hiç olmadığım kadar enerjik ve canlı hissettim. Evet çok zorlayıcıydı ama kesinlikle buna değerdi. Kaslarım sanki enerjiyle dolmuştu. Daha önce içtiğim hiçbir kahve beni bu kadar ayıltamamıştı desem, abartmış olmam.

Kombim yapıldıktan sonra kolaya kaçmayacak ve bunu gerçekten bir alışkanlık haline getirecektim. Elbette başta el alışkanlığından çeşmeyi soğuk tarafına getirmedim bile fakat hatırladığımda hemen değiştirdim. Bir tarafım ne gerek var derken bir tarafım oldukça kararlıydı, derken başardım.

Özellikle sabahları, işe gitmeden soğuk su ile duş yaptığımda kesinlikle daha dinç ve daha enerjik olduğumu söyleyebilirim. Bunun yanı sıra soğuk su ile duş almanın saçları parlattığı ve cilt kuruluğunu azalttığını da deneyimledim.

Ayrıca sıcak su ile duş alırken olduğu gibi banyoda kaldığım süreyi uzatabildiğim kadar uzatma alışkanlığım neredeyse tamamen kayboldu, böylece hem sudan hem de duşta harcadığım zamandan tasarruf ediyorum.
Tüm bu güzel gelişmelerin önündeki tek engelin kendim oluşunu düşündüğümde, minik bir gurur hissetmiyor değilim. Kendime söz geçirebildiğim ve bu yeni alışkanlığı kazanabildiğim için çok mutluyum.

İlgili Makaleler