Zor Bir Dönemden Geçen Arkadaşınıza Destek Olmanın 10 Yolu

Ayrılık, bir yakının kaybı, ailevi nedenler, sağlık sorunları… Sebebi ne olursa olsun, zorlu bir dönemden geçen bir arkadaşa yardımcı olabilmek için tam olarak ne söyleyeceğini, ne yapacağını kestirmek her zaman çok da kolay olmayabilir.

Uzmanlara göre birçok kişi, bir kriz döneminin içindeyken kendini izole etmeye veya yakınlarının tahmin etmediği şekillerle bu durumla başa çıkmaya çalışıyor. Bu durum, sorunu daha da karmaşık bir hale getirme potansiyelini beraberinde getiriyor. Onlara destek olmak isteyen arkadaş ve yakınlar ise yanlış bir şey söylemekten korkabiliyor ve kendini rahatsız hissedebiliyor.

Arkadaşınıza destek olmak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu konuda uzmanların birkaç önemli tavsiyesi var. Göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta, sorunu çözüp arkadaşınızın negatif hislerinin yok etme çabanızın eğer kişi hazır değilse destek vermekten daha çok bir saldırı veya görmezden gelme olarak anlaşılma ihtimali. 

Eğer arkadaşınızın hazır olduğundan eminseniz, bu konuda yapabileceğiniz şeylere gelin yakından bakalım;

1. Birlikte Vakit Geçirmeyi Teklif Edin
Tam olarak ne yapacağınız veya ne söyleyeceğiniz hakkında net bir fikriniz henüz yoksa, birlikte vakit geçirerek başlayabilirsiniz. Bir beklentiniz olmadan, dikkatini dağıtmaya çalışmadan, yalnızca onun yanında olmak arkadaşınıza çok şey ifade edecektir. Birlikte bulaşıkları yıkamak, yürüyüş yapmak veya aynı koltukta oturarak vakit geçirmek gibi basit şeyler bu gibi durumlarda oldukça etkili olabilir. Önemli olan koşulsuz ilginizi ve sevginizi hissedebilmeleridir. 

2. Dinleyin
Sevdiğimiz biri acı ve keder hisleriyle dolu bir dönemden geçtiğinde, onu daha iyi hissettirmek için bir şey söyleme, bir çözüm yolu önerme ihtiyacı hissederiz. Fakat bu durumda önemli olan yalnızca dinlemek, kendilerini ifade etmelerine izin vermektir.
Arkadaşınız, onun acısına ortak olurken bu durumu tolere edebileceğinizi, ne hissettiğini ve nasıl bir dönemden geçtiğini anladığınızı bilmek isteyecektir. 

3. Tavsiyeyi Başka Bir Zamana Saklayın
Dinlemek kadar önemli bir diğer şey ise, arkadaşınız sizden istemediği sürece tavsiye verme isteğinize direnmek olacaktır. 
Önce merakla ve yargılamaksızın onu dinlemelisiniz. İnsanların negatif duygularıyla baş başa kalmak rahatsızlık verici olabilir. Yine de, sizden özellikle istenmedikçe çözüm yolları sunmanız, karşınızdakine onu yaralayan ve üzen bu durumu deneyimlemek için alan yaratmak yerine duygularını görmezden geldiğinizi hissettirebilir. 

4. Hislerini Onaylayın
Tavsiye vermek yerine kullanabileceğiniz karşılık verme yöntemlerinden biri, karşınızdakinin hislerini onaylamak olacaktır. 
Örneğin, arkadaşınız size problemini anlatıyor ve korktuğunu söylüyorsa şu şekilde cevap vermeyi deneyin: “Bu durum gerçekten de zor ve korkunç. Olanlara bakarsak neden böyle hissettiğini tamamen anlayabiliyorum. Seni dinlemek için burdayım.”
Arkadaşınız için iyi bir dinleyici olmanın birçok yolu vardır. Doğal bir şekilde size anlattıklarının küçük bir özetiyle ona cevap vermek, onu dinlediğinizi gösterecektir. 

5. Klişelerden Kaçının
Bir ayrılıkla başa çıkan arkadaşınıza kulağa iyi gelen fakat aslında pek de yardımcı olmayan bir çok tavsiye yerine “Ne diyeceğimi bilemiyorum.” demek en iyisi olabilir. Bu, “Sana kız mı/erkek mi yok?” veya “Her şey yoluna girecek” gibi klişelere takılmaktan çoğu durumda daha iyidir. 

6. Günlük İşlerini Yapmayı Teklif Edin
Arkadaşınız bir krizle başa çıkıyorsa, halledilmesi gereken günlük işlerinde ona yardımcı olmak çok büyük bir yardım olabilir. Çamaşırlarını yıkamak veya onun yerine markete gitmek, arkadaşınızın stresini azaltarak onu üzerindeki yüklerin bir kısmından kurtarmanın en etkili yollarından biridir. 
Mesaj atarak bir şeye ihtiyaçları olup olmadığını sorabilir, ihtiyaçları olan birkaç şeyi evlerine uğrayarak bırakabilir, böylece yardım etmenin yanı sıra onu gerçekten önemsediğinizi hissettirebilirsiniz. 

7. Nasıl Yardım Edebileceğinizi Sorun 
Arkadaşınızı nasıl destekleyeceğinizden emin değilseniz, nasıl bir yaklaşımı tercih edeceğini sorabilirsiniz.
Zor bir dönemden geçen birine yardım ederken, genellikle kendimizi referans alırız. İlgi ve sevgiyi nasıl almak istersek, o şekilde vermeye daha yakın oluruz. Oysa ki istedikleri veya ihtiyaç duydukları yaklaşım tamamen farklı olabilir.
Arkadaşınızın da neye ihtiyacı olduğundan emin olamadığı durumlarda, yalnızca istedikleri zaman yanında olacağınızı bilmeleri dahi yeterli olabilir. 

8. Kontrol Edin
Arkadaşınızdan uzun süre haber almazsanız, nasıl olduklarını soran bir mesaj atmaktan çekinmeyin. 
Aslında bunu uzun bir süre yapmak oldukça faydalı olabilir. Sorun yaşadıkları konu hakkında konuşup konuşmak istemediklerini sormak önemlidir. Bazı insanların hisleri hakkında aylarca konuşmaya ihtiyacı olabilir.
Konuşmak istemeyen bir arkadaşı ise konuşmaya zorlamak kesinlikle kaçınılması gereken bir harekettir. Konuşmaya hazır olmayan birine ısrar etmek değil, hazır olduğu zaman onu dinlemek üzere orada olacağınızı hissettirmek iyi gelecektir. 

9. Kendinize Özen Göstermeyi Unutmayın
Zor bir dönemden geçen bir arkadaş için yapabileceğiniz birçok güzel şey olsa da, yardım etmek için kendinizi unutup ihtiyaçlarınızı tamamen görmezden gelmediğinizden emin olun. Bu, ilk başta kulağa bencilce veya mantıksız gibi gelse de, sevdiğiniz insanların da sizin iyi olduğunuzu bilmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın. 

10. Motive Edin
Arkadaşınıza birlikte yürüyüşe çıkmayı teklif edin. Dışarı çıkmak, güneş ışığını hissetmek, yürümek ve temiz hava almak kulağa basit gibi gelse de, bunların hepsi kişinin ruh halini olumlu yönde değiştirme gücüne gerçekten de sahiptir. Çoğu kişi, kendini kötü hissettiği anlarda dışarı çıkmak istemez. Tam da bu yüzden harekete geçmek üzere onları motive edebilecek bir arkadaşın varlığı çok önemlidir. 

Yazar: İpek Kumtepe

İlgili Makaleler