Mevsim geçişlerinde nasıl beslenmelisiniz?

Mevsim geçişlerinde, havaların hızla değişmesiyle birlikte kendinizi yorgun, halsiz ve bitkin hissedebilirsiniz. Vücudun adapte olmakta zorlandığı bu zaman dilimini, beslenme düzeninize dikkat ederek, güçlü bir bağışıklık ve yüksek bir enerjiyle geçirmeniz mümkün. Mevsim geçişlerinde, beslenmenizde dikkat etmeniz gereken temel prensiplere birlikte göz atalım…

( Kapak Karesi: @stellamaxwell )

Bol su tüketin

Özellikle mevsim geçişlerinde günlük içtiğiniz su miktarından daha fazla su tüketmelisiniz. Aksi halde, yetersiz su tüketimi yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına ve normalin dışında yemek yemenize yol açabilir.

Düzenli ara öğün yapın

Bağışıklığınızın düşebileceği bu dönem de, beslenmenize daha çok dikkat etmelisiniz. Yaşam tarzınıza ve çalışma durumunuza göre gün içinde mutlaka ara öğün yapmalısınız. Özellikle öğlen ve akşam yemeği arasında yapacağınız küçük bir ara öğün, kan şekerinizin dengelenmesine ve iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur.

Şekeri tüketimini kısıtlayın

Kendinizi yorgun hissetmenizin en önemli nedenlerinden biri de, glisemik indeksi yüksek, yani basit şeker içeren ve kan şekerinizin aniden yükselmesine neden olan paketli ve şekerli gıdalar. Bu nedenle, rafine şeker ve paketli gıdalardan olabildiğince uzak durun. Bunlar yerine, belirli miktarda taze ya da kuru meyve gibi doğal şeker kaynaklarını tüketebilirsiniz.

Daha çok sebze ve meyve tüketin

Hastalıkların daha çok arttığı bu dönemde, meyve ve sebzeleri daha çok tüketmelisiniz. Vitamin, mineral ve antioksidan içerikli bu besinler, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek, hastalıklardan korunmanızı sağlar.

Günlük yürüyüş yapın

Oksijenin az ve güneşin olmadığı ortamlarda çok fazla zaman geçirebiliyoruz. Dolayısıyla, mevsim geçişlerinde açık havada daha sık yürüyüş ve egzersiz yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler